Otvorena izložba 'Meandri' Julija Knifera

2.7.2014.
21:02
VOYO logo

Izložena djela posuđena su iz fundusa zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u kojem će na jesen biti postavljena velika retrospektivna izložba Julija Knifera, a osim grafika i reljefa iz 70-ih godina prošlog stoljeća, izložen je i izbor dokumentacije o njemu koji se čuva u Arhivu likovnih umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je postavljena uz pomoć Ministarstva kulture i grada Osijeka, koji je Muzeju Slavonije osigurao novac za otkup jedne Kniferove grafike koja je također predstavljena na izložbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković podsjetio je kako se ove godine obilježava 90. obljetnica Kniferova rođenja i 10. godišnjica smrti tog umjetnika kojem je meandar bio trajno nadahnuće kao simbol beskonačnog protjecanja vremena u prostoru.

Rekao je kako je grafika, koja je kupljena za taj muzej bila izložena 1973. godine na 12. umjetničkom bijenalu u Sao Paolu, a sada ostaje u fundusu grafičke zbirke tog muzeja, čime se ponovno nastoji učiniti referentnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvarajući izložbu, osječki dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako su "takvi potezi korak bliže u nastojanju da Osijek dobije titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine" jer Kniferovo djelo - ako se bude vrednovalo na pravi način budući da je riječ o svjetski poznatom umjetniku - tome sigurno može pridonijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo