Otvoren Animafest Zagreb - čeka nas više od 300 projekcija

Image
Foto: PIXSELL, Nina Djurdjevic

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb otvoren je u utorak navečer u kinu Europa, u kojem će se do 14.

10.6.2015.
8:53
PIXSELL, Nina Djurdjevic
VOYO logo

Na otvorenju je istaknutom svjetskom autoru animiranih filmova, piscu, karikaturistu Michelu Ocelotu uručena ovogodišnja Nagrada za životno djelo Vijeća Animafesta Zagreb. Ocelot je dobitnik mnogih važnih svjetskih nagrada, među ostalim, Britanske filmske akademije i Cesara, a već je dvaput na zagrebačkom festivalu osvojio Grand Prix - za filmove "Troje izumitelja" 1980. i "Azur i Asmar" 2007.

"Kada sam prvi put čuo da Animafest uvodi Nagradu za životno djelo pomislio sam da je to strahota, pozvati nekog starca, reći mu da mu je život gotov i dati mu medalju, no evo me danas ovdje i zadovoljan sam", rekao je Ocelot, primivši nagradu. "Velika je čast da me slavi festival poput Animafesta i dodjeljuje mi takvu nagradu, jer zagrebački festival nije samo velik, nego za mene osobno ima važno značenje", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijelomni prijelaz

Ove je godine Animafest prvi put spojio svoje dugometražno i kratkometražno izdanje, odnosno dosadašnji bijenalni ritam zamijenio je godišnjim. Umjetnički direktor festivala Daniel Šuljić nazvao je taj potez prijelomnim u više od četrdesetogodišnjoj povijesti Animafesta, dok je producentica Vjera Matković zahvalila Gradu Zagrebu i HAVC-u što su ih pratili u tom važnom koraku.

S obzirom da je tema festivala "Alisa u zemlji čudesa" i ta je 'zemlja' ovogodišnji partner Animafesta, na otvorenju su se pozornicom kina Europa, ukrašenom prepoznatljivom scenografijom, prošetali likovi s 'one strane' zečje rupe i s govornicima popili čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupili smo se da slavimo animaciju, jedini oblik umjetničkog predočavanja koji zaista može pokazati Alisu, osjetljivu, nježnu, brutalnu, okrutnu, ali i stvarnu priču, rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. Animafest pokazuje kako skupina snažnih žena, uz umjetničkog direktora, u nevjerojatnom vremenu s malo novaca može napraviti fantastičan festival, ustvrdio je.

1600 prijava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Ivica Lovrić smatra kako se za Zagreb uistinu može reći da je grad animacije, u čemu zasluge ima i Animafest, koji je ove godine postavio još više ciljeve. Gotovo 1.600 prijava iz sedamdeset zemalja svjedoči o ugledu festivala, a na nama je da ga očuvamo da i dalje bude jedan od najznačajnijih svjetskih festivala, napomenuo je.

Na otvorenju je, osim Ocelota, nagrađena i Akademija za umjetnost i dizajn Bezalel iz Jeruzalema, kao najbolja škola animacije, a prema odluci Selekcijske komisije Natjecanja studentskog filma. Akademija je utemeljena 1906., a danas je vodeća izraelska akademija umjetnosti, dizajna i arhitekture te jedna od najprestižnijih takvih institucija u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U večeri otvorenja prikazuje se i prvi program konkurencije kratkometražnih filmova, koji su najavili raznovrsnost ovogodišnje selekcije - "Oluja na jakni" francuskog redatelja Paula Cabona, "Priča o medvjedu" Čileanca Gabriela Osoria, "Wiener Blut" Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, "Grumeni" Nijemca Andreasa Hykadea, "Zepo" Španjolca Cesara Díaza Melendeza, "Moj Moulton i ja" Oskarovke Torill Kove, francuski "Moj dom" autorice Phuong Mai Nguyen, te "Napredna istina" berlinskog videoumjetnika Gera Dolla.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo