OTIŠAO JOŠ JEDAN FILMSKI VELIKAN: / Nakon teške bolesti u 80. godini preminuo Ljubiša Samardžić

Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić

Legendarni beogradski, srpski i nekoć jugoslavenski glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 80. godini života.

8.9.2017.
23:51
PIXSELL, Žarko Bašić
VOYO logo

Vijest o njegovoj smrti u petak navečer su objavili srpski mediji. Kurir podsjeća da je Samardžić u prosincu prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo narušeno zdravstveno stanje pogoršalo se proteklih dana i zbog kronične leukemije od koje je bolovao.

Image
LEGENDARNI SRPSKI GLUMAC BORI SE ZA ŽIVOT: /

Ljubiši Samardžiću stanje se zakompliciralo nakon operacije

Image
LEGENDARNI SRPSKI GLUMAC BORI SE ZA ŽIVOT: /

Ljubiši Samardžiću stanje se zakompliciralo nakon operacije

Samardžić je rođen 19. studenoga 1936. u Skoplju u rudarskoj obitelji. Počeo je studirati pravo, a potom je prešao na beogradsku Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gdje je studirao kod čuvenog Bojana Stupice. Prvu filmsku ulogu imao je 1961. godine u filmu "Igre na skelama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šezdesetih i sedmadesetih godina prošloga stoljeća uz također već pokojne Velimira Batu Živojinovića, Borisa Dvornika i Dragana Nikolića bio je jedno od zaštitnih lica jugoslavenske kinematografije. Poznat pod nadimkom Smoki (prema liku kojeg je glumio u filmu "Pješčani grad" iz 1963. godine) ostvario je više od 130 uloga u filmovima i televizijskim serijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzapaženije uloge ostvario je u filmovima "Prekobrojna", "Bitka na neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Lude godine", "Specijalno vaspitanje", "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako s muškarcima", "Magareće godine", "Smrt gospodina Goluže", "Jaguar", "Nataša"...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvario je bogatu karijeru i na telviziji. Ponajviše je ostao zapamćen po ulozi Borivoja Šurdilovića-Šurde iz TV-serije "Vruć vetar" te ulozi Crnog Roka u kultnoj seriji Televizije Zagreb "Kuda idu divlje svinje" u režiji Ivana Hetricha i prema scenariju Ive Štivičića snimljenoj 1971. godine.

Posljednju ulogu odigrao je u televizijskoj seriji "Miris kiše na Balkanu" iz 2011. godine, koju je i režirao. Okušao se kao redatelj snimivši šest igranih filmova i dvije televizijske serije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo