A SAD ADIO!

OTIŠAO JOŠ JEDAN FILMSKI VELIKAN: Nakon teške bolesti u 80. godini preminuo Ljubiša Samardžić

Legendarni beogradski, srpski i nekoć jugoslavenski glumac Ljubiša Samardžić preminuo je u 80. godini života.

Vijest o njegovoj smrti u petak navečer su objavili srpski mediji. Kurir podsjeća da je Samardžić u prosincu prošle godine imao tešku operaciju mozga, a njegovo narušeno zdravstveno stanje pogoršalo se proteklih dana i zbog kronične leukemije od koje je bolovao.

Samardžić je rođen 19. studenoga 1936. u Skoplju u rudarskoj obitelji. Počeo je studirati pravo, a potom je prešao na beogradsku Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju gdje je studirao kod čuvenog Bojana Stupice. Prvu filmsku ulogu imao je 1961. godine u filmu “Igre na skelama”.


Šezdesetih i sedmadesetih godina prošloga stoljeća uz također već pokojne Velimira Batu Živojinovića, Borisa Dvornika i Dragana Nikolića bio je jedno od zaštitnih lica jugoslavenske kinematografije. Poznat pod nadimkom Smoki (prema liku kojeg je glumio u filmu “Pješčani grad” iz 1963. godine) ostvario je više od 130 uloga u filmovima i televizijskim serijama.

‘PULA NAM SE KLANJALA…’: Ljubiša Samardžić emotivnom se porukom oprostio od Bate

Najzapaženije uloge ostvario je u filmovima “Prekobrojna”, “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Lude godine”, “Specijalno vaspitanje”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako s muškarcima”, “Magareće godine”, “Smrt gospodina Goluže”, “Jaguar”, “Nataša”…

Ostvario je bogatu karijeru i na telviziji. Ponajviše je ostao zapamćen po ulozi Borivoja Šurdilovića-Šurde iz TV-serije “Vruć vetar” te ulozi Crnog Roka u kultnoj seriji Televizije Zagreb “Kuda idu divlje svinje” u režiji Ivana Hetricha i prema scenariju Ive Štivičića snimljenoj 1971. godine.

Posljednju ulogu odigrao je u televizijskoj seriji “Miris kiše na Balkanu” iz 2011. godine, koju je i režirao. Okušao se kao redatelj snimivši šest igranih filmova i dvije televizijske serije.

LJUBIŠA SAMARDŽIĆ KRITIČNO: Legendarni srpski glumac je ponovno u bolnici, liječnici se bore za njegov život

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr