Otimačina samo takva: Srbi prisvojili Držića i Gundulića!

10.5.2011.
16:23
VOYO logo

Društvo hrvatskih književnika objavilo je oštru izjavu u povodu uvrštavanja hrvatskih pisaca u ediciju "Deset vekova srpske književnosti". Književnici ističu da se "S pokušajima različitih presezanja, prisvajanja i otimanja srbijanske politike, pa i one u području kulture, susrećemo kontinuirano 150 godina. Na žalost, takva je politika bila izvorom mnogih zala, među ostalim, i krvave agresije prije 20 godina kojom se ratnim djelovanjima, etničkim čišćenjem i kulturocidom pokušala ostvariti ideja Velike Srbije.

Najnovija „ugrađivanja“ književnih djela Marina Držića, Ivana Gundulića i drugih hrvatskih pisaca u ediciju „Deset vekova srpske književnosti“ Matice srpske nisu ništa drugo nego prisvajanja hrvatske književne baštine te očita potvora kojom se hrvatska književna baština želi prikazati kao srpska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je posve jasno da ta djela ni po duhu, ni po jeziku, ni po temama ne mogu pripadati srpskoj književnosti 16. i 17. stoljeća, opetovano srbijansko inzistiranje koje nema nikakvih uporišta ni u znanstvenom, ni u povijesnom, ni u moralnom smislu, još jedanput bjelodano dokazuje kako se u Srbiji teško može očekivati otrježnjenje i odustajanje od davno zacrtanih velikosrpskih planova prisvajanja i otimanja, u ovom slučaju hrvatske kulturne baštine.

Sa stajališta koncepta „Deset vekova srpske književnosti“ posve je besmisleno otimanje i svojatanje samo Marina Držića i Ivana Gundulića jer njih nema bez Džore Držića, Šiška Menčetića, Mavra Vetranovića i drugih hrvatskih književnika 15., 16. i 17. stoljeća. Oni u srpskoj književnosti nemaju ni temelja ni nastavljača. Zato je uvrštavanje Držića i Gundulića u tu ediciju znanstveno i književno nakazno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo hrvatskih književnika s prezirom odbacuje i osuđuje takav otimački postupak uvrštavanja hrvatskih pisaca u srpski književni kanon. Za nas je taj besramni čin prljava krivotvorina povijesnih, književnih i duhovnih činjenica te je kao takav grubi nasrtaj na hrvatsku kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo