Frljićeva Gospođa ministarka tjera suze na oči

Premijera Gospođe ministarke redatelja Olivera Frljića bilo je odlično otvaranje nove sezone u zagrebačkom kazalištu Kerempuh.

23.9.2012.
12:33
VOYO logo

Za razliku od Frljićeve Dantonove smrti u kojoj je i publika na Dubrovačkim ljetnim igrama morala patiti kao da su pod oštricom giljotine kako bi bolje doživjela poruku predstave, gledatelji Frljićeve nove predstave dobili su dva sata čistog užitka u adaptaciji djela Branislava Nušića.

Najpoznatiju Nušićevu komediju redatelj Oliver Frljić je odlučio ostaviti u izvornom obliku, ali je zato u kazalištu stavljen i titl. To je ujedno prvi put u Hrvatskoj da se titluje kazališni komad srpskog autora. No, titl nije stavljen iz praktičnih razloga već u znak protesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frljić je taj potez prokomentirao ovako: 'Konstituiranje nacionalne kulture, koja se primarno događa kroz proizvođenje razlike u odnosu na jednu nacionalnu zajednicu, njezin jezik i zajedničko kulturno nasljeđe, nažalost događa se i danas. Nadam se da će Nušićev jezik bar malo pročistiti hrvatski nacionalistički cerumen'.

Na ovim prostorima, nažalost, itekako aktualnu priču o ženi koja je preko noći završila na položaju gospođe ministarke i kojoj je na umu samo njen vlastiti interes te bi 'prodala' i vlastitu kćer kako bi učvrstila svoju moć, da ne govorimo o zapošljavanju vlastite familije u državnu službu, publika je očito sasvim dobro razumjela i ispratila ovacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo