Odličan niz filmova na Festivalu židovskog filma

Program Festivala židovskog filma u srijedu započinje u 16 sati projekcijama dvaju dokumentaraca.

22.5.2013.
9:36
VOYO logo

Hitlerova djeca u režiji Chanocha Ze'evija donosi nevjerojatnu priču o potomcima najmoćnijih figura nacističkog režima: muškarcima i ženama kojima je ostavljeno trajno nasljeđe koje ih trajno povezuje s jednim od najvećih zločina u povijesti.

U 17.45 sati u kinu Europa bit će premijerno prikazan hrvatski dokumentarac Ljubav koja ne poznaje granice autora Jakova Sedlara. Spomenuti film donosi kroniku jednog života i jedne ljubavi - prati život Ivice Vranetića koji je kao 17-godišnjak riskirao svoj život ne bi li spasio živote mnogobrojnih Židova i židovskih obitelji. Među onima je Ivica spasio bila je i Erna Montillo, ljubav njegova života, koju je oženio nakon 20 godina čekanja. U večernjim terminima u kinu Europa uslijedit će projekcije dvaju igranih filmova: Lidice češkog redatelja Petra Nikolaeva su na rasporedu u 19 sati, a donose mračnu priču iz istoimenog sela, jednog od čeških mjestašca koje pokušava preživjeti rat na najbolji mogući način. U 21.30 sati slijedi film Jedne noći redateljice Lucy Mulloy, o pokušaju skupine mladih Kubanaca koji se odlučuju na riskantan put od devedeset milja vode, kako bi iz Kube pobjegli na Floridu. Redateljica i scenaristica filma Lucy Mulloy ovim je dugometražnim prvijencem osvojila publiku i kritiku te tri nagrade na Tribeca Film Festivalu, Teddy nagradu na Berlinaleu te još niz drugih priznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Art-kinu Grič u 17 sati bit će prikazan dokumentarac Ameer ima pušku o osamnaestogodišnjem Ameeru, muslimanskom Arapu, koji je izuzet iz vojske u Izraelu pod pretpostavkom da bi njegovo novačenje moglo ugroziti sigurnost zemlje. U 18.30 sati slijedi dokumentarni film Nevidljivi ljudi o skupini palestinskih homoseksualaca koji su pobjegli od svojih obitelji te se sada ilegalno skrivaju u Tel-Avivu. Posljednji film u Art-kinu Grič na rasporedu je u 19.45 sati; riječ je o igranom filmu Süskind – glavni protagonist je Walter Süskind koji u vrijeme Drugog svjetskog rata radi u Židovskom odboru. Iako je njegov posao slanje Židova u kampove smrti, on pronalazi način kako prevariti Njemce.

Antimasonski plakati

Pored filmskog programa svi posjetitelji za vrijeme trajanja festivala mogu pogledati izložbu “Antimasonski plakati” koja donosi dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Mirka Ilića. Izložba se nalazi na 1. katu kina Europa u dvorani Müller, a otvorena je svakog dana festivala od 12 do 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na festivalski program je slobodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo