ODLAZAK LEGENDARNOG KARIKATURISTE: / U 89. godini preminuo Oto Reisinger

Image

U 89. godini preminuo je poznati karikaturist Oto Reisinger. Diplomirani arhitekt Reisinger prve je karikature objavio još kao srednjoškolac u tjedniku "Šilo" 1942. godine, javlja HRT.

6.4.2016.
18:01
VOYO logo

Nakon Drugog svjetskog rata upisao je studij arhitekture. Talent ga je odveo u svijet karikatura najrazličitije tematike jer se pred njegovom duhovitom i kritičkom oštricom nije mogao sakriti nijedan fenomen, društvena skupina ili ljudska mana. Karikature je crtao za Studentski list i Kerempuh do 1950., a tada je prešao u dnevni list Vjesnik, u kojem je svakodnevicu britko komentirao kroz glavne likove Peru, Klaru i Štefeka.

Image
Foto: izvor: Karika 65
Image
Foto: izvor: Karika 65

Legendarni Pero iz Vjesnika

Reisinger je rođen 1927. u Rankovcima kraj Murske Sobote u Sloveniji, ali je od najranijih dana živio u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te diplomirao na studiju arhitekture. Prve karikature objavio je još kao srednjoškolac u humorističkom tjedniku Šilo, a definitivno se afirmirao u humorističkom tjedniku Kerempuh, kojemu je bio stalni suradnik od 1946. do prestanka izlaženja 1958.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1950. ulazi u uredništvo Vjesnika, u kojemu kao karikaturist i karikaturist-komentator djeluje do odlaska u mirovinu 1986. no karikaturom se intenzivno nastavlja baviti i nakon toga.

Od 1960. do 1993. svakodnevno je u Vjesniku objavljivao rubriku karikature 'Pero' kojom je duhovito komentirao aktualne događaje i prilike u društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Tridesetak tisuća karikatura i ilustracija

Kako piše u posebnom priopćenju Hravtskog društva karikaturista povodom njegove smrti, Reisinger je po vlastitoj procjeni nacrtao tridesetak tisuća karikatura i ilustracija. Reisingerove komentar-karikature iz Vjesnika i Vjesnika u srijedu i drugih hrvatskih tiskovina često su prenosili i ugledni svjetski listovi.

Podjednako virtuozan u crno-bijelom i kolornom crtežu, objavljivao je u nizu domaćih i stranih revijalnih izdanja. U inozemstvu mu je objavljeno nekoliko albuma s tematskim ciklusima karikatura. U albumu 'Rat i mir' (Zagreb, 1995.) predstavljena je njegova satirička kronika ratnih zbivanja u godinama raspada Jugoslavije, a u knjizi 'Pero' (Zagreb, 1997) objavljen je izbor karikatura iz istoimene Vjesnikove rubrike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Svestrani likovnjak, dobitnik mnogih nagrada

Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima karikature u Nizozemskoj, Belgiji, Španjolskoj, Portugalu, Turskoj, Japanu, Južnoj Koreji te u Hrvatskoj. Kao doajenu hrvatskih karikaturista dodijeljena su mu brojna društvena i stručna priznanja, među kojima se ističu državna nagrada za životno djelo 'Vladimir Nazor', Nagrada Grada Zagreba te Nagrada za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva.

Svestrani likovnjak, vješt u raznim likovnim tehnikama, Reisinger se uspješno bavio i novinskom ilustracijom, ilustriranjem i opremom knjiga, plakatom, reklamnim crtežom, filmskom scenografijom, izradom turističkih prospekata, industrijskim oblikovanjem i drugim vidovima likovne djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Okušao se i u stripu i animiranom filmu

Kao jedan od sudionika u pionirskim danima našeg crtanog filma, slikao je pozadine u filmovima 'Veliki miting' i 'Goool!.

Od dječačkih dana zaljubljen u strip, Reisinger se okušao i u toj vrsti likovne naracije. U zabavnom tjedniku 'Petko' objavio je 1952. strip povijesne tematike 'Propast Kamen-Vrha', što je bio njegov jedini izlet u tzv. realistični strip. Veliku popularnost doživjeli su njegovi stripovi o Štefeku i družini, objavljivani 1964-1966. u 'Plavom vjesniku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo