Od uličnog prodavača koji je zarađivao dolar dnevno, do zvijezde Hollywooda

Fawad Muhammadi donedavno nije čuo za filmsku nagradu Oscar, a sada se filmu u kojemu je on slučajno završio gdje je, kao i uvijek, prodavao karte ovog grada turistima.

22.2.2013.
15:47
VOYO logo

Fawad Muhammadi (15) do sada u svom životu nije imao prilike vidjeti mnogo filmova snimljenih na zapadu, no sad on pripada jednom od rijetkih Afganistanaca koji će, kako se čini, ovogodišnju dodjelu nagrade američke Filmske akademije Oscar, pratiti uživo sa samog mjesta događanja. Film 'The Buzkashi Boys' nominiran je naime u kategoriji za najbolji kratki akcijski film, a Fawad u njemu igra jednu od vodećih uloga.

Fawad Muhammadi živi u Kabulu. U Chicken Street, jednoj od rijetkih turističkih četvrti ovog grada, on strancima prodaje karte, planove svog grada. Živi s majkom, sestrom i šestoro braće. Budući da je njegov otac umro kad mu je bilo svega deset godina, cijela obitelj ovisi od Fawada i njegove zarade. U ovom dijelu Kabula Fawad je jednog dana, sasvim slučajno upoznao i francuskog redatelja koji ga je nešto kasnije upoznao i s britanskim režiserom Samom Frenchom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastanak filma 'The Buzkashi Boys'

Priča oko snimanja i nastanka filma 'The Buzkashi Boys' zapravo započinje u godini 2008. Djevojka redatelja Sama Frencha radila je tada u britanskom veleposlanstvu u Kabulu. Kako bi i dalje ostao u njezinoj blizini, i French je odlučio doći u Afganistan. No, dok je ona ubrzo nakon toga napustila ovu zemlju, French je ostao. 2009. godine napisao je scenarij za spomenuti film, a tri godine kasnije započeo sa snimanjem.

Kada je upoznao Fawada Muhammadija, French je navodno već nakon dva susreta s njim znao da je pronašao pravo lice za svoju filmsku priču. Fawad je pristao a zbog, kako je rekao, Frenchove predanosti radu, uvijek je vjerovao da će film imati uspjeha. No, kada ga je ovaj nazvao i rekao kako je film nominiran za Oscara, to je i za Fawada bilo previše. ''Znao sam da je riječ o izuzetno filmu jer ga je i publika dobro prihvatila. No, s time ipak nikada nisam računao. Rasplakao sam se od sreće'', priča 15-godišnji Afganistanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'The Buzkashi Boys' nastao je u okviru projekta 'Afghan Film Project' kojeg financira jedna zaklada sa ciljem izobrazbe i školovanja afganistanskih redatelja na području kratkog filma. Tema ovog filma je buzkashi, tradicionalni sport u Afganistanu. Riječ je o utrci konjanika koji pokušavaju što brže s poda podići mrtvu kozu i donijeti je pred suca. Ovaj nacionalni sport je posebno popularan na sjeveru zemlje.

Sama filmska priča se vrti oko dvojce dječaka i govori o njihovom prijateljstvu. Jedan od njih je karizmatični ulični prodavač, drugi je sin kovača. Obojca se trude ispuniti svoje snove. Ulični prodavač kojeg tumači Fawad sanja o tome da jednog dana postane buzkashi jahač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom stvarnom životu Fawad također sanja, ali o nečem drugom. Njegova je želja da postane pilot ili pravi glumac. Od posjete SAD-u on očekuje, odnosno, priželjkuje susrete s američkim vršnjacima, posjet nekoj školi i susret s 'Rambom'. Američki glumac Sylvester Stallone je naime u Afganistanu velika zvjezda, prvenstveno zahvaljujući ulozi u filmu 'Rambo III' koji se odigrava u ovoj zemlji tijekom intervencije bivšeg Sovjetskog Saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ulogu dobio 1.000 dolara, većinu dao mami

Iako je u međuvremenu već stekao veliku popularnost, Fawad još uvijek radi na ulicama Kabula. ''Prije sam prodavao planove i karte grada i to radim još uvijek. Jedina je razlika da me mnogi sada prepoznaju, kako domaći tako i turisti. Posao sada bolje ide jer mnogi žele upravo od mene kupiti plan grada ili se sa mnom fotografirati'', priča Fawad. On je do sada zarađivao, kao i većina druge djece koja svoju robu prodaju u Chicken Street u Kabulu, manje od jednog dolara dnevno. Zahvaljujući filmu i popularnosti, sada se njegova dnevnica kreće između 5 i 20 američkih dolara, piše Deutsche Welle.

Za ulogu u filmu dobio je 1.000 američkih dolara, od čega je jednu desetinu zadržao za sebe, a ostatak je dao majci. Iako se već sada raduje putovanju u SAD, još uvijek nije sigurno hoće li Fawad doista biti u dvorani Dolby Theatre u Los Angelesu u trenutku kada će voditelj i ovoga puta reći: ''And the Oscar goes to…''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmska ekipa, naime, još nije sakupila dovoljno novca kojim bi mogla omogućiti putovanje kako Fawadu tako i njegovom kolegi Jawanu Mardu Paizu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo