Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja

U Muzeju za umjetnost i obrt održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljeno svečano otvaranje izložbek oju povodom 90.

3.12.2009.
14:45
VOYO logo

Izložba Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji sa zagrebačkim Muzejom za umjetnost i obrt.

Riječ je o jednom od najznačajnijih kulturnih događaja 2009. u Hrvatskoj koji će se svečano otvoriti u utorak, 8. prosinca u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt i ostaje otvoren do 31. siječnja 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Izložbom je obuhvaćeno nešto više od šest stotina djela, što je tek djelić, ali dakako reprezentativni, bogatoga fonda Zbirke. Posebno ističemo da su u Grafičkoj zbirci pohranjena i osobito vrijedna djela Jurja Julija Klovića, te da je za kupnju Klovićevih crteža potrebna sredstva izdvojila Vlada Republike Hrvatske u teškim ratnim prilikama.

Time je Zbirka bitno obogaćena crtežima jednoga od najvećih hrvatskih likovnih umjetnika i svjetski poznatoga majstora crteža, toga, kako ga rado nazivaju, Michelangela minijature, istaknuo je prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, pri predstavljanju 90. obljetnice Grafičke zbirke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom je prilikom Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, naglasio da smatra, imajući u vidu značaj same Zbirke, visoko reprezentativni odabir radova i doprinos autorskog tima vrsnih stručnjaka koji su radili na obradi i prezentaciji građe, kako se ova izložba po svom značenju i dosezima može svrstati u niz najznačajnijih izložbi održanih u Muzeju za umjetnost i obrt.

Građu koja će biti postavljena na izložbi kao načine njezina prikupljanja predstavila je mr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. O postavu izložbe kao i njenom vizualnom rješenju govorio je akademski slikar Ante Rašić koji je, zajedno sa svojim suradnicima iz Studija Rašić, njihov autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori izložbe priznati su stručnjaci koji su obradili pojedine cjeline.

Pored mr. sc. Maštrović, voditeljice Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, to su dr. sc. Milan Pelc koji je obradio građu 16., 17. i 18. stoljeća te prof. dr. sc. Zvonko Maković koji je obradio građu 19. i 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. sc. Jasna Galjer napravila je izbor plakata, akademik Josip Bratulić odabrao je ex librise, a akademik Tonko Maroević grafičke mape.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo