Od bagera do tajni najpoznatijih zviždača

Zagrebi! Festival doveo je u Zagreb nesvakidašnju plesnu skupinu Beau Geste i proslavljenog zviždača Jeffreyja Wiganda, okupio najznačajnije hrvatske zviždače te odao počast Tomu Gotovcu.

12.9.2011.
11:30
VOYO logo

Tom Gotovac u prirodnoj veličini, preliven 'zlatom', ležeći potrbuške i ljubeći tlo na početku Ilice kod Trga, zainteresirao je mnoge prolaznike koji su u subotu prošetali centrom grada. Bio je to privremeni spomenik čijim su postavljanjem organizatori obilježili svečano otvaranje 4. Zagrebi! Festivala.

Djelo kipara Krešimira Katanićahommage je Gotovčevom performansu izvedenom na istom mjestu prije 30 godina, a koji, u svjetlu ovogodišnje teme, fenomena zviždača, pripada u kulturno-zviždački akt. Otvorenju su prisustvovali stručni savjetnik za programe urbane kulture i kulture mladih Petar Latinčić i predstavnica Gradskog ureda za gospodarstvo, Odsjeka za turizam Monika Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasred trga bana Jelačića pažnju je plijenio i jedan bager. Nakon svih događanja posljednjih godina u starogradskoj jezgri, zadnje što bi itko pomislio je da će bager zaplesati s čovjekom u dirljivom duetu na glazbu Camillea Saint-Saënsa, Bellinija i Julesa Masseneta i glas Marie Callas.

Nesvakidašnju plesnu predstavu Transports Exceptionnels francuska plesna skupina Beau Geste izvela je dva puta, te time Zagreb dodala u niz iza Rio de Janeira, Monaka, Praga, Londona, Dublina, Cape Towna, Bruxellesa, Madrida, Barcelone, Lisabona, Montreala, New Yorka i brojnih drugih gradova u preko 40 zemalja, koji su u više od 400 izvedbi svjedočili plesu Philippea Priassoa i glomaznog građevinskog stroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina bez straha – je li bilo toga vrijedno

Kao uvod u predavanje glavnog gosta Festivala dr. Jeffreya Wiganda, u kinu Europa je prikazan holivudski hit Michaela MannaProbuđena savjest, nominiran za čak sedam Oscara (iako su ga svi zaobišli). Film je snimljen prema životnoj kalvariji dr. Wiganda, kojeg u filmu glumi Russell Crowe, dok producenta emisije 60 Minutes, u kojoj je Wigand iznio kompromitirajuća saznanja o svom poslodavcu, jednoj od najvećih američkih duhanskih kompanija, utjelovljuje Al Pacino.

Za okruglim stolom, koji je moderirao kolumnist Jutarnjeg lista Boris Vlašić, uz Wiganda okupili su se domaći zviždači: Robert Matijević iz Carine, Ankica Lepej, bivša službenica Zagrebačke banke, Srećko Sladoljev iz Imunološkog zavoda, te psihologinja Mirjana Krizmanić i bivša državna odvjetnica Jadranka Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim o glavnom pitanju koje je postavljeno u naslovu okruglog stola Istina bez straha – je li bilo toga vrijedno, pred i s publikom se raspravljalo o osobnoj i društvenoj savjesti, moralu i vrijednostima, čišćenju društva od korupcije, odgovornosti prema svom poslu i općem dobru, strepnjama i posljedicama razotkrivanja uglavnom državnih afera te nivou zakonske zaštite zviždača.

U svom predavanju Inside the Insider dr. Wigand se bavio pravom, filozofijom i znanošću. Počevši od razvoja svog dramatičnog slučaja, govorio je o svojem angažmanu na denormalizaciji duhana, o borbi za legislativu i rezultatima koji su omogućili okružje oslobođeno od dima, te o svojim naporima da se negativno obojena riječ 'zvi��dač' (koja upućuje na 'cinkaroša') zamijeni formulacijom 'osoba od savjesti', kako se sam naziva. U argumentaciji se koristio mišlju Aristotela, prema kojem činiti dobro daje osjećaj sreće, što je pravi motiv dobrog djelovanja, za razliku od onog koji dolazi od straha od posljedica. Svim građanima poručio je da slušaju svoju savjest i djeluju prema njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmski program

Uza sve navedeno, program Zagrebi! Festivala bio je obogaćen i zanimljivim filmskim programom, koji se održavao u Dokukinu Croatia.

Film Izdajnik protiv zločinca srpskog redatelja, gosta Festivala, Želimira Gvardiola zatvorio je ovogodišnje izdanje Zagrebi! Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo prema riječima Gvardiola ‘autorsko viđenje na provjerenoj faktografiji’ progovara o najvećim tabu temama na području bivše Jugoslavije - o notornom pravnom slučaju najmlađeg (bivšeg) generala JNA Vladimira Trifunovića koji je 1991. odlučio predati Varaždinski garnizon, zajedno s oružjem, ne bi li iz Zbora narodne garde izvukao 300 mladih ročnika i poslao ih kući, unatoč jasnoj zapovijedi Generalštaba da to ne čini.

Po povratku je u Srbiji optužen za veleizdaju, dok ga je Hrvatska u odsutnosti osudila za ratni zločin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon projekcije razgovor s redateljem potaknuo je živu raspravu o sudbini ne samo generala Trifunovića, već i njegove obitelji u Zagrebu, čija dvadesetogodišnja drama i dalje traži epilog - rehabilitaciju. O tome je govorila kćerka generala Nada Trifunović, koji iako teško bolestan ne odustaje od toga da zbog obitelji ‘sa sebe spere ljagu’, Tomislav Čamovski, odvjetnik koji je po službenoj dužnosti Trifunovovića u odsutnosti branio u Varaždinu te Radimir Čačić, vođa pregovora o predaji s hrvatske strane.

Kao završni komentar odnosa pojedinca i društva prikazan je Gvardiolov kratki film Crni gavrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201109080659006

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo