FOTO/VIDEO: / Objesio se 'ruski Banksy'

Zajednica uličnih umjetnika u Rusiji potresena je viješću o smrti jednog od svojih najistaknutijih pojedinaca.

3.4.2013.
13:05
VOYO logo

Kao i o svim umjetnicima-gerilcima koji svoju umjetnost drže na rubu zakona, o njegovom životu se zna malo, a informacije su uglavnom kontradiktorne.

Primjerice, na internetskim stranicama stranicama gdje su objavljeni mnogi njegovi radovi navodi se da je u Moskvi studirao komunikacijski dizajn, no Pavel 183 je to kasnije zanijekao u svojim intervjuima ruskim medijima, piše Times. To čak nije ni jedini fakultet koji mu se pripisivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslikavao ulice od 14. godine?

Sve svoje radove "izlagao" je na web stranici 183art.ru gdje se za svaki primjerak njegove umjetnosti može pogledati i video o njegovom nastajanju. Nije oslikavao samo zidove: među njegovim poznatijim djelima su "Naočale" koje je oslikao na pločniku, zatim instalacija djevojke koja vješa ukrase na bodljikavu žicu, a pohvalio se i "pretvaranjem" običnog kombija u policijski također uz pomoć spreja.

Prema predaji, ruske je ulice prizorima koji pozivaju na socijalni bunt oslikavao grafitima od svoje 14. godine, daleko prije nego što je ulični umjetnik Banksy, koji još uvijek djeluje u anonimnosti, postao planetarno popularan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u medijima je Pavel 183 prozvan upravo "ruski Banksy" i to zato što je svojom nekonvencionalnom umjetnošću postao prepoznatljjiv u cijelome svijetu, ali i zato što su njegovi grafiti po tematici i provokativnosti srodni onima britanskog majstora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo