FOTO/VIDEO: Objesio se ‘ruski Banksy’

Zajednica uličnih umjetnika u Rusiji potresena je viješću o smrti jednog od svojih najistaknutijih pojedinaca. Dvadesetdevetogodišnji Pavel a Pukhov pronađen je obješen u svom stanu u Moskvi za kojega se tvrdi da je zapravo Pavel 183.

Kao i o svim umjetnicima-gerilcima koji svoju umjetnost drže na rubu zakona, o njegovom životu se zna malo, a informacije su uglavnom kontradiktorne.

Primjerice, na internetskim stranicama stranicama gdje su objavljeni mnogi njegovi radovi navodi se da je u Moskvi studirao komunikacijski dizajn, no Pavel 183 je to kasnije zanijekao u svojim intervjuima ruskim medijima, piše Times. To čak nije ni jedini fakultet koji mu se pripisivao.

Oslikavao ulice od 14. godine?

Sve svoje radove “izlagao” je na web stranici 183art.ru gdje se za svaki primjerak njegove umjetnosti može pogledati i video o njegovom nastajanju. Nije oslikavao samo zidove: među njegovim poznatijim djelima su “Naočale” koje je oslikao na pločniku, zatim instalacija djevojke koja vješa ukrase na bodljikavu žicu, a pohvalio se i “pretvaranjem” običnog kombija u policijski također uz pomoć spreja.

Prema predaji, ruske je ulice prizorima koji pozivaju na socijalni bunt oslikavao grafitima od svoje 14. godine, daleko prije nego što je ulični umjetnik Banksy, koji još uvijek djeluje u anonimnosti, postao planetarno popularan.

Ipak, u medijima je Pavel 183 prozvan upravo “ruski Banksy” i to zato što je svojom nekonvencionalnom umjetnošću postao prepoznatljjiv u cijelome svijetu, ali i zato što su njegovi grafiti po tematici i provokativnosti srodni onima britanskog majstora.

Povratak na Net.hr