Objavljeni planovi za izgradnju filmskog studija u Zagrebu

8.7.2014.
15:20
VOYO logo

Unatoč krizi i recesiji posljednjih godina, audiovizualni sektor u Europi ostvario je visok rast prihoda i zapošljavanja. Slični su trendovi i u Hrvatskoj. 2013. godina obilježena je uspješno provedenom digitalizacijom 28 nezavisnih kinodvorana, uspjesima domaćih filmova na međunarodnim festivalima, do sada nezabilježenim porastom gledanosti domaćih filmova – hrvatski naslovi prodali su gotovo pola milijuna kinoulaznica, dok smo od stranih produkcija uprihodili 47 milijuna kuna, koje su Hrvatskoj donijele i iznimnu promociju u svijetu, izvjestili su iz HAVC-a.

"Kultura se ne treba primarno mjeriti financijskim rezultatima, ali nikako ne smijemo zanemariti ili ne iskoristiti njene multiplikativne gospodarske učinke", naglasila je Zlatar Violić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Upravnog odbora HAVC-a Stjepan Ćosić zahvalio je ministrici na dosadašnjoj podršci u radu i prepoznavanju zahtjeva audiovizualnog sektora te posebno HAVC-a kao krovne institucije. Založio se, zajedno s članom Upravnog odbora Hrvojem Turkovićem, za još bolje odnose s resornim ministarstvom, osobito na planu zakonskih i administrativnih rješenja koja će unaprijediti rad HAVC-a, a neće zahtijevati dodatne troškove.

Hrvoje Hribar ukazao je na otvorena pitanja koja HAVC još nije uspio dovesti do rješenja, a to se osobito odnosi na filmsku baštinu za koju smo sada i po europskim direktivama odgovorni ne samo čuvati je i prikazivati, već i obnavljati sredstvima Europske unije, kako bi bila dostupna budućim generacijama. Istovremeno je potrebno kvalitetno riješiti naslijeđene probleme vezane uz prava nad značajnim dijelom te baštine. Hribar je najavio, zatraživši podršku Ministarstva kulture, i izradu predizvedbene studije u svrhu gradnje filmskog studija u Zagrebu za koju bi se također najvećim dijelom koristila sredstva iz europskih fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo nastaviti rad na razvoju, kako filmskog, tako i šireg audiovizualnog sektora, želimo da Hrvatska i dalje bude atraktivna inozemnim produkcijama, poticat ćemo i fenomen filmskog turizma, a u tom smislu priželjkujemo još bolju suradnju i s drugim ministarstvima kao i s lokalnim samoupravama. Poseban značaj dajemo uzajamno iznimno važnim odnosima s kinoprikazivačima i, naravno, s Hrvatskom radiotelevizijom ", zaključio je ravnatelj HAVC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo