OBAVEZNO ISPROBAJTE: / Uskoro sprave za mučenje u centru Zagreba

Image
Foto: PIXELL
6.7.2015.
14:40
PIXELL
VOYO logo

Izložit će se više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, a neke od njih posjetitelji će moći isprobati, primjerice masku srama kojoj je svrha bilo javno sramoćenje i ušutkivanje, stolac za mučenje ili kuglu oko noge.

Izložena replika giljotinje, rastezalo, okovi...

Među izlošcima koji istovremeno izazivaju znatiželju, čuđenje i jezu su vjerna replika giljotine iz 1792. s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine, pendulum - sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže prema osumnjičeniku ili osuđeniku, rastezalo kao najstarija naprava za mučenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će tu i Nirnberška djevica kao jedno od naokrutnijih načina mučenja u srednjem vijeku, Brnjica ili krotiteljica lajavica, okov za vrat, 'kruška' za mučenje, 'španjolska čizma', Judina kolijevka, te ostali predmeti za ponižavanje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

Muzej je zamišljen interaktivno, te uz izloške donosi audio-svjetlosne podražaje i video-materijale. U polutmini svojevrsnog 'kabineta čudesa' sa zvučnim ambijentima nelagode svaki se instrument predstavlja kroz posebno osmišljene multimedijske vodiče, s originalnim audio i video sadržajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetnik na mučno ubojstvo Matije Gupca

Na ulazu u muzej je mural Mirona Mirića, a kao posebna atrakcija najavljuje se tamnica, minijaturna i pothlađena prostorija u čijem 'mrklom mraku' posjetitelj može provesti minutu svoga života.

Zagrebački muzej podsjetit će i na domaće oblike torture, poput progona vještica u srednjem vijeku i legende o javnom pogubljenju Matije Gupca na Trgu sv. Marka, kada je najprije mučen užarenim kliještima i okrunjen užarenom krunom, a potom i raščetvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Netko bi se mogao zapitati zašto danas otvoriti muzej torture budući da živimo u svijetu u kojemu smo svjedoci sveprisutnog nasilja, no, važno je da zagrebački Tortureum bude jedan od podsjetnika na povijest čovječanstva u kojoj nasilje nastaje iz straha od nepoznatoga, drukčijeg i Drugoga", ustvrdila je umjetnička voditeljica projekta Ana Dana Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo