Ničija i svačija djeca, suđenja, stvarni događaji i domaće priče

Na današnjoj konferenciji za medije organizatori ZFF-a predstavili su ovogodišnje festivalsko izdanje. Tematskim cjelinama i glavnim programom okupljene je prošetao direktor festivala Boris T.

9.10.2014.
14:50
VOYO logo

"Kad je o temama riječ, festivalski program ove godine u znaku je hrabrih djevojčica i dječaka koje smo razmišljajući o selekciji nazvali NIČIJOM I SVAČIJOM DJECOM. Druga važna tema 12. ZFF-a su SUĐENJA, ili preciznije, pravda koja je spora, ali dostižna, a ove godine volimo i STVARNE DOGAĐAJE na kojima se temelji čak sedam od trinaest naslova iz konkurencije dugometražnog igranog filma. Među njima su dvostruki pobjednik Sundancea Ritam ludila u režiji Damiena Chazellea, priča o usponu mladoga jazz bubnjara (briljantni Miles Teller) u okrutnom svijetu glazbenog konzervatorija, zatim francuski Party Girl – film o (stvarnoj) partijanerici koja se na pragu 60-ih konačno poželi skrasiti te Happy Endings hrvatsko-američkog direktora fotografije Darka Šuvaka inspiriran domaćom pričom o pljačkašici banaka (Areta Ćurković). Na istinitim događajima temelji se i moćna etiopska drama Hrabra djevojka o djevojčici koja nehotice ubije svog silovatelja pa je osude na smrt.

Junaci FILMA OTVORENJA, hrvatske koprodukcije Ničije dijeteVuka Ršumovića također su djeca, točnije dječaci koje tumače briljantni Denis Murić i Pavle Čemerikić. U konkurenciji su i CureAndreje Štake, priča s elementima misterije o dvije djevojčice, snimana u Dubrovniku s domaćim zvijezdama – gostima ZFF-a –mladom glavnom glumicom Lucijom Radulović, Marijom Škaričić, Leonom Lučevim, Mirjanom Karanović i Franjom Dijakom. Debitantski film Veronike Franz i Severina Fiale, Laku noć, mamice u Zagreb stiže iz producentske radionice austrijskog provokatora Ulricha Seidla i donosi priču iz perspektive devetogodišnjih blizanaca čiji se odnos s majkom počinje mijenjati nakon njezina povratka s plastične operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Različite transformacije likova koje povezuje LJUBAV u središtu su triju drama s elementima humora. Danski Veliki bucanj Sørena Ballea priča je o ribaru umornom od života (gost 12. ZFF-a Henrik Birch poznat iz serija The Killing i Borgen) koji se zaljubljuje u ambicioznu biologinju, dansko-hrvatski Itsi-Bitsi (van konkurencije) Olea Christiana Madsena donosi priču o mladom danskom pjesniku koji zbog slobodoumne aktivistice postaje buntovnik, dok gruzijska komedija Spojevi naslijepo Levana Koguashvilija pripovijeda o 'starom dečku' iz Tbilisija koji se zaljubljuje u pogrešnu ženu. U Zagreb nam stiže glavni glumac potonjeg filma Andro Sakvarelidze i glumica Marika Antdaze. Dobitnik nagrade Ekumenskog žirija Berlina, Kalvarija u režiji Johna Michaela McDonagha (Čuvar zakona) priča je o dobroćudnom svećeniku (maestralni Brendan Gleeson) kojemu tijekom ispovijedi anonimni čovjek zaprijeti da će ga uskoro ubiti.

CRNI HUMOR stiže nam kao i obično s dalekog sjevera Europe: islandsko-norveški O konjima i ljudima Benedikta Erlingssona s gostom 12. ZFF-a Ingvarom E. Sigurdssonom (Jar City) prikazuje ljudske slabosti iz neočekivane životinjske perspektive, a recentni pobjednik Venecije Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju kultnog švedskog apsurdista Roya Anderssona izruguje se pak nad zapanjujućim nedostatkom empatije kod ljudi. Anderssonov film prikazuje se na zatvaranju festivala u sklopu obilježavanja suradnje ZFF-a s Venecijanskim filmskim festivalom. Program pod nazivom Venecija u Zagrebu uključuje izbor talijanskih filmova prikazanih na Mostri i već je održan u ožujku ove godine, a održat će se i 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekorni broj dokumentaraca

Rekordnih petnaest dokumentarnih filmova i ove godine pokriva širok spektar tema i osebujnih protagonista. U programu su dva vrhunska i vrlo napeta sportska dokumentarca na teme hokeja i šaha te dvije duhovite priče iz Latinske Amerike koje će nesumnjivo izazvati rasprave između vegetarijanaca i mesojeda. Sudskim postupkom bavi se film Presuda u Mađarskoj koji prati napeto suđenje serijskim ubojicama Roma, a sudska bitka protiv nikotinskog diva Phillp Morrisa tema je Kraljeva cigareta koji funkcionira kao gangsterski film, s jedinom razlikom što u njemu nema podjele na dobre i loše momke, već samo na male loše momke u borbi s velikim lošim momcima. U natjecateljskom programu hrvatsku će premijeru doživjeti i recentni osvajač Srca Sarajeva Goli redateljice Tihe K. Gudac. Spomenimo i jaku kratkometražnu konkurenciju te program nadolazećih domaćih autora KOCKICE koji u selekciji Vladimira Gojuna u kino Tuškanac donosi 12 pravih kratkih filmskih bombi“, zaključio je direktor festivala Boris T. Matić.

Popratni program

„POPRATNI PROGRAM broji čak osam sekcija, od čega su najstarije i najpoznatije tri. U fokusu programa MOJ PRVI FILM ove je godine Rumunjska pa će tako biti prilike za gledanje debitantskih naslova kultnih rumunjskih novovalovaca među kojima ima i ZFF-ovih laureata. Popularni program VELIKIH 5, ostvaren u suradnji s EUNIC mrežom, uključuje potencijalne hitove iz Španjolske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Italije. Potonju zemlju ove godine predstavlja novi film Abela Ferrare, PASOLINI koji baca posve novo svjetlo na nerazjašnjenu smrt slavnog talijanskog filmaša. BIBIJADA će opet uveseljavati klince i to uz devet danskih i jednu domaću filmsku avanturu, a tu je i produžetak dječjeg programa, novi program Bib PLUS koji donosi četiri filma koji će se svidjeti svim generacijama, a posebno tinejdžerima“, izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale novitete najavila je koordinatorica programa Selma Mehadžić: „Osim programa Bib PLUS, novi programi 12. izdanja su Ponovno s nama i Prvi svjetski rat na filmu. PONOVNO S NAMA donosi pet ostvarenja u režiji proslavljenih autora čiji su prvijenci prikazani na proteklim izdanjima festivala – Andreja Zvjaginceva, Xaviera Dolana, Antona Corbijna, Taike Waititija te Ronit i Shlomija Elkabetza. PRVI SVJETSKI RAT NA FILMU donosi sedam naslova po izboru povjesničara filma Daniela Rafaelića. Među njima su Atentat u Sarajevu Veljka Bulajića te Srcem i djelom za domovinu, ponovno pronađeni pro-ratni austrijski film iz 1915.“

Mehadžić je najavila i nastavak uspješne suradnje s Europskim parlamentom koja je započela prošle godine: „Ponovno imamo čast predstaviti Dan LUX filma, odnosno tri finalista za Nagradu LUX koju Europski parlament dodjeljuje za postignuća u kinematografiji. Njih ove godine čine Ida britanskog Poljaka Pawela Pawlikowskog, zatim Djevojke, novi film redateljice kultnog Tomboya Céline Sciamme, te napeta filmska priča iz slovenskih školskih klupa – Razredni neprijatelj Roka Bičeka. Nastavljamo i suradnju s Queer Zagrebom s kojima smo ove godine pripremili RETROSPEKTIVU DEREKA JARMANA, kultnog britanskog filmaša čije su filmske fantazije otvorile mnoga kreativna vrata britanskom i europskom filmu.“ Pretprošle godine na festivalu je započet program INDUSTRIJA koji i ove godine donosi niz edukativnih modula: uz radionice Moj prvi scenarij, Palunko te radionice u sklopu programa Bibijada, Industrija uključuje dvodnevnu RADIONICU ERICH POMMER INSTITUTA na temu raščišćavanja autorskih prava u organizaciji Deska Kreativne Europe – UREDA MEDIA i DHFR-a, u suradnji s jednim od vodećih europskih centara za pitanja medijskog prava i ekonomije. U suradnji s danskim Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom te HAVC-om ove godine stavljamo naglasak na dansku kinematografiju s čak 15 danskih filmova u programu, te programom DANES GO SOUTH namijenjenim profesionalcima koji se održava u sklopu Industrije. Sve jaču suradnju hrvatskih i danskih filmaša, svojim će dolaskom na hrvatsku premijeru filma Itsi Bitsi pozdraviti i kraljica Margareta II od Danske i suprug princ Henrik od Danske. Ove godine svoja masterclass predavanja održat će tri značajna filmaša: Čedomir Kolar, César Charlone i Jørgen Leth, a započet će i suradnja film.factory programa (Sarajevo Film Academy) sa ZFF-om u obliku direktne podrške mladim filmašima, uz nadu da će ona značajno pridonijeti njihovim daljnjim uspjesima u profesionalnim radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Četvrtu godinu zaredom Hrvatski Telekom podržava Zagreb Film Festival. Oni koji će gledati filmove u zagrebačkom kinu Europa svakako mogu očekivati vrhunski doživljaj. Drago nam je da ćemo i mi tome pripomoći osiguravanjem svih telekomunikacijskih usluga, ustupanjem vrhunske tehnologije organizacijskom timu i financijskom potporom. Pokroviteljstvo filmskih festivala logičan je i prirodan izbor kada je riječ o našoj kompaniji, a višegodišnja suradnja sa ZFF-om to i dokazuje. Sretni smo što podupiremo ZFF koji donosi iznimne filmske sadržaje, stoga mi je osobito drago što mogu najaviti kako ćemo publici diljem Hrvatske, koja nije u mogućnosti posjetiti ZFF, omogućiti uživanje u premijernim naslovima putem MAXtv videoteke. Ne propustite pogledati u MAXtv videoteci vrhunske naslove poput: Život je lakši zatvorenih očiju, O konjima i ljudima, Pogrešna dostava, Alabama Monroe i druge filmske naslove od kojih je svaki vrijedan pažnje. Osim ekskluzivne ponude festivalskih filmova u MAXtv videoteci, posjetitelji će moći sudjelovati u MAXtv Filmofeel nagradnom natječaju na festivalu i na Facebooku i osvojiti super nagrade. Naravno, svim posjetiteljima omogućit ćemo korištenje ultrabrzog interneta bez naknade te mogućnost zabave putem tableta s MAXtv To Go uslugom i Deezer glazbenim servisom“, izjavila je Sanja Milinović, direktorica Odjela za nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu. Pretprodaja ulaznica za Zagreb Film Festival započinje danas u 16 sati na blagajnama kina Europa. Tijekom pretprodaje, od danas do subote 18. listopada, cijene svih ulaznica bit će pet kuna niže, osim za paket ulaznica. Sve informacije: www.zff.hr. Generalni sponzor je Hrvatski Telekom, a festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa - potprogram MEDIA.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo