NAKON 128 GODINA OTKRIVENO ZAŠTO SI JE VAN GOGH ODREZAO UHO: / Odgovor pronađen u pismu njegovog brata

Image
Foto: Wikipedia

Najnovija istraživanja povjesničara pokazala su da si je Vincent van Gogh odlučio odrezati lijevo uho nakon što je 23. prosinca 1888. saznao da će mu se brat Theo zaručiti.

31.10.2016.
15:38
Wikipedia
VOYO logo

Povjesničar umjetnosti Martin Bailey tvrdi da je upravo ta vijest natjerala Vincenta van Gogha na destruktivan čin. Bailey je to svoje viđenje iznio u svojoj knjizi navodeći kako je složio mozaik nakon što je pročitao sva obiteljska pisma iz tog razdoblja.

Povjesničari su do sada smatrali kako si je Van Gogh odrezao uho nakon svađe s Paulom Gauguinom, a da je za bratovu svadbu doznao tek naknadno. No, Bailey je predstavio uvjerljivu teoriju da je za svadbu doznao ranije tog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo nekoliko sati prije nego što si je odsjekao uho Van Gogh je primio pismo iz Pariza. U njemu je bila vijest kako je njegov brat sreo Johannu ( Jo) Bonger, mladu Dankinju tijekom posjeta gradu te da su se odlučili vjenčati", stoji u Baileyovoj knjizi i nastavlja se: "Vincent je strahovao da će izgubiti svog druga. Strahovao je da će mu brat uskratiti financijsku podršku što će ga u nastavku života onemogućiti da slika. Zaruke možda nisu bile ključan uzrok , no potakle su njegov destruktivan čin."

Prema podacima iz Muzeja u Amsterdamu, Theo je istoga dana pisao bratu o financijskoj podršci, međutim to pismo je izgubljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana prije toga Theo je pisao majci koju je tražio odobrenje za vjenčanje.

Van Gogh je nakon svog čina završio u bolnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Theo i Jo su se zaručili tjedan dana poslije susreta braće u bolnici, a trebali su se vjenčati u travnju. Theo je umro od sifilisa dvije godine kasnije, a Vincent si je nešto prije toga sam oduzeo život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo