Najnoviju 'priču' Senke Bulić ne biste trebali propustiti

Teatar &TD i u MM centar predstavljaju Rozamundu, najnovije redateljsko ostvarenje Senke Bulić, u izvedbi Marinka Leša i Tihane Ćulafić.

21.2.2011.
13:44
VOYO logo

Rozamunda je treći dramolet iz ciklusa Drame princeza kojeg još čine Snjeguljica, Trnoružica, Stijena i Jackie. Ciklus je podnaslovljen kao Djevojka i smrt, prema istoimenom Schubertovom djelu.

Elfriede Jelinek se tu bavi istraživanjem ženskih arhetipova. Muški pogled u svaku fazu ženske egzistencije ona prokazuje kao motor smrti. Snjeguljicu u potrazi za istinom ubit će Lovac, Trnoružicu iz sna budi Princ i namijenjuje joj submisivnu ulogu. Rozamunda je prisiljena priznati da je status žene nespojiv s pisanjem, te da je svaka ženska kreativna aktivnost osuđena na poraz. Jackie je talac smrti svojih najbližih i zatočenica medijske slike o sebi samoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ingeborg Bachmann i Sylvia Plath očajavaju zbog nemogućnosti da pokrenu stvari i zatočenice su prostora koji im je predodređen. Princeze Elfriede Jelinek suvremeni su parodički pandan Shakespeareovim kraljevićima. One su mitovi u dekonstrukciji, anti-princeze koje se ne mogu boriti protiv sudbine koja im je namjenjena.

Humor Jelinekove razoran je u grotesknom načinu kojim junakinje razotkrivaju muške diskurze, preko iskrivljenja, izokrenutih citata, kalambura i jezičnih igara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rozamunda je bila ciparska princeza iz razdoblja renesanse, ali i lik izgubljene Schubertove opere. Kritičari je nazivaju dvojnicom Jelinekove. Stiješnjena je između tjeskobne krize žene pisca i silovitog ali ambivalentnog odnosa s partnerom Fulviom.

Rozamunda postavlja pitanje određuje li lik ''spisateljice'' njezino vlastito tijelo? Kao što Jackie s Rolandom Barthesovom razvija dijalog o teoriji mode, Rozamunda je odgovor na kritiku lakanovske psihoanalize američke poststrukturalističke filozofkinje Judith Butler i njezinu teoriju o diskurzivnoj konstrukciji tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spisateljica Rozamunda se pokušava istrgnuti iz simboličkog poretka čime podriva osnove tvorbenih kategorija identiteta kao što su žudnja, seks i seksualni identitet.

Redateljica: Senka Bulić Glume: Tihana Ćulafić i Marinko Leš Scenografija i glazba: Tomislav Ćurković Kostimografija: Oliver Jularić Dizajn svjetla: Nikša Mrkonjić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera je zakazana za 22. veljače u 20 sati, a slijede izvedbe 23. i 24. veljače u isto vrijeme.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo