'Zaljubljena sam u jezik, u riječ...'

Na današnji dan 1898.

16.5.2012.
13:05
VOYO logo

Rođena je u selu Rabrovici kod Valjeva 1898. godine, gdje je završila gimnaziju, a diplomu Filozofskog fakulteta stekla je u Beogradu. Bila je profesorica književnosti i članica Srpske akademije nauka i umjetnosti. Preminula je 11. veljače 1993. godine u Beogradu.

Objavila je oko pedeset knjiga poezije, pjesama i proze za djecu, pripovjedačke, romansijerske i putopisne proze. Značajne zbirke pjesama su: Vrt detinjstva, Zeleni vitez, Gozba na livadi, Nove pesme, Pesnik i zavičaj i Zarobljenik snova. Vrhunac njenog pjesničkog stvaralaštva je zbirka Tražim pomilovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desanka Maksimović bila je i vrsna prevoditeljica pjesnika koji su po izboru motiva, pjesničkog senzibiliteta i lirske melodičnosti bili bliski njoj.

O prevođenju je govorila na ovaj način: "Ja sam zaljubljena u jezik, u riječ. U riječ i nepovezanu, i onu iz riječnika. A čovjek nikad dublje ne ulazi u to blago nego prevodeći i nikad dublje ne uđe u suštinu neke pjesme nego kad je mora prevesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desanka Maksimović dobitnica je brojnih književnih nagrada i priznanja, piše Radio Sarajevo. http://www.youtube.com/embed/7b1g9GB13qc

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo