Motovun je ove godine 'pun kao brod'

Ovogodišnje 14. izdanje Motovun Film Festivala održat će se srpnja od 25. do 29. srpnja u srcu Istre, gradiću Motovunu, 277 metara iznad mora. Glavni program donosi čak 28 filmova.

4.7.2011.
14:26
VOYO logo

'Nakon što smo odgledali stotine filmova i za glavni program na kraju odabrali 28, spokojno pripremamo festival: doista smo odabrali najbolje što se moglo... Dodamo li tome i svakodnevni glazbeni program i nadaleko poznate motovunske zabave – još jednom možemo reći: puni smo kao brod', poručuje Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala.

Filmski program:

Glavni program donosi čak 28 filmova (što je izjednačenje festivalskog rekorda iz 2008.), za koje je selektor Jurica Pavičić rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'28 naslova koji su heterogeni onoliko koliko mogu biti: od plesnih dokumentaraca do dokumentaraca o tučnjavi, od akcijske A produkcije poput "Balada triste" do mikrobudžetskih filmova poput "Žetve" i "Oča" Tu su svi kontinenti osim Afrike, tu su Kanađani, Australci, Meksikanci, po prvi put tu je Ukrajina, a tu je naravno i ono što je stalno zaštitni znak MFF: dakle, jaka reprezentacija europskog filma.'

Među njima je i svjetska premijera novog filma kultnog srpskog redatelja Želimira Žilnika, 'Jedna žena – jedan vek', ali i canneski laureat 'Dječak s biciklom', ekranizacije literarnih uspješnica poput 'Norveška šume' i 'Misije London' , te tri domaća filma – 'Fleke', 'Koko i duhovi' i 'Mrak'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu zemlje partnera, Made in Ireland festival predstavlja 16 ponajboljih irskih filmskih ostvarenja u posljednjih deset godina, a u izboru dugogodišnjeg ravnatelja Irish Film Boarda Simona Perrya.

'Zemlju partnera ove smo godine pronašli u Irskoj. Iz Dublina stiže vruća roba – čak šesnaest filmova nove i najnovije produkcije (neki su doslovno ispod čekića). Tu bismo svakako istaknuli dva –„ The Guard“ Johna Michaela McDonaugha koji za sedam dana kreće u irska kina, ali već sada je izvjesno da će biti veliki hit. S veseljem predstavljamo nevjerojatni dokumentarac „Šake“ Iana Palmera, koji je autor snimao punih dvanaest godina – a govori o tamošnjoj varijanti krvne osvete, u kojoj se najsnažniji pripadnici posvađanih obitelji mlate golim šakama, ne bi li sprali „zlu krv“. Oba filma dolaze praćeni gostima, kao, u ostalom i čitav irski program, koji nam dovodi petnaestak producenata, redatelja, glumaca…', kaže Jurica Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle rekordne 653 prijave, a najbolje od njih u izboru Andreja Korovljeva publika će osim u Motovunu moći pronaći i u Iskon.TV videoteci.

U programu Kino Remetinec, naći će se pak izbor filmovan na zatvorske teme u odabiru umjetničkog direktora festivala u časnoj mirovini – Rajka Grlića, dok će vlastiti izbor glazbenih dokumentaraca u Motovun i opet dovesti Juliena Templa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade

Posebno mjesto u festivalskom programu imaju i finalisti nagrade Bauer, a koja se od lani dodjeljuje najboljem filmu godine iz sedam kinematografija u regiji: Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Cjelokupna godišnja produkcija ovih kinematografija prolazi kroz dvostruki proces selekcije, a nakon glasovanju u dva kruga odabiru se tri finalista, koji ove godine konkuriraju za nagradni fond od čak 15.000€.

Među nagradama je i ove godine ona nepotkupljiva, filmu koji najbolje tretira problem korupcije, a festival je dodjeljuje u suradnji s Transparency International Hrvatska i Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada 50 godina, koju svake godine dodjeljujemo velikanima koji su više od pola stoljeća posvetili rada na filmu, ove godine ide u ruke legendi hrvatske glazbe, maestru Miljenku Prohaski. Ravnao je orkestrima od Zagreba do Montreuxa, a njegove su skladbe s jednakim uspjehom bile popularni hitovi i repertoar Carnegie Halla, te uz sve to potpisao i glazbu za 15 filmova i dvije TV-serije.

Treći dobitnik motovunske nagrade MAVERICK kojom se slavi neukalupljenost bit će austrijski autor Ulrich Seidl, koji je svojim je filmskim opusom izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije "uređenih filmskih kategorija". U njemu posvećenoj retrospektivi u Motovunu su na programu ‘Pasji dan’, ‘Isuse, ti znaš’, ‘Uvoz, izvoz’, ‘Braćo, veselimo se’ i ‘Prisni prijatelji’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inovacije

Motovunski je festival svojevremeno započeo nijemim 'Juha' Akija Kaurismäkija, a u svom će 14. festivalskom izdanju, prikazati jubilarni, 1000 film. Slavljenička projekcija, otvorit će i novo poglavlje festivalske povijesti, jer je na programu prvi europski 3D i prvi art-film uopće snimljen tom tehnikom – 'Pina', Wima Wendersa.

Motovunska projekcija bit će ujedno i prva 3D projekcija na otvorenom u ovom dijelu Europe, ostvarena u suradnji sa AVC-om, iz kojeg stiže najmoćniji projektor na svijetu – BARCO – uz potporu DOREMI servera za digitalno kino.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući partnerstvu s hrvatsko-američkom tehnološkom tvrtkom Shoutem, Motovun će dobiti aplikaciju za mobilne telefone na iOS i Android platformama, a kakvu u Europi među festivalima imaju samo Cannes, Venecija, Berlin, Rim, London i Edinburgh.

No, tehnološke inovacije tu ne prestaju, pa će zahvaljujući njima po prvi put u regiji kupovina ulaznica biti moguća i putem POS terminala, i to od 11. srpnja na svim prodajnim mjestima iNovina u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretprodaja ulaznica, pojedinačno i u kompletima, počela je 1. srpnja i traje do početka festivala, kako on -line tako i na svim prodajnim mjestima u sustavu ulaznice.hr.

Novitetima tu nije kraj jer festival ima i novi vizualni identitet koje potpisuje Kancelarija, kao i nove web stranice za koje je zaslužan Francteh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201106160300006 arti-201106060079006 arti-201106200302006

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo