Montažstroj predstavlja 'Protunapad'

U prostorima Tribine Grada Zagreba (Kaptol 27), u subotu, 2.

30.1.2013.
12:47
VOYO logo

Jeste li znali da jedna petina hrvatskog stanovništva živi u blizini minski sumnjivog područja? Osjećate se sigurno u svojim domovima, ali ste dovoljno osviješteni da mnogi naši sugrađani ne osjećaju sigurnost? Zanima vas zašto mine nazivaju najpodmuklijim oružjem ili pak s kojim se sve problemima suočava Hrvatska u dugotrajnom procesu razminiranja? Ili pak mislite da vas se minski problem uopće ne tiče?

Montažstrojev novi projekt 'Protunapad' bavi se ostavštinom ratnih razaranja od koje i dan-danas stradaju nevini. Osim ekološkog zagađenja, gospodarske blokade zagađenog teritorija te potrebe ekonomskih izdvajanja za razminiranje, minska opasnost je problem i zbog ograničavanja ljudskih prava na slobodu kretanja i na osobnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protunapad' je započeo je ovotjednom edukativno-kreativnom radionicom za dvadesetak odabranih hrabrih plesača. Oni će do kraja tjedna kroz interakciju s pirotehničarima, stradalnicima minskih incidenata, teorijskim stručnjacima te predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje otkriti sve specifičnosti minskog problema u Hrvatskoj.

U konačnici će biti odabrano najodvažnijih sedam plesača koji će se tijekom 2013. i 2014. godine uputiti na turneju po razminiranim teritorijima u Hrvatskoj kako bi na njima svojim plesom zagovarali pravo na slobodu kretanja ali i testirali njihovu sigurnost što će rezultirati dokumentarno-igranim filmom. Javna tribina početak je Montažstrojeva javnog zagovora ovog problema a na njoj će se predstaviti plesači koji će kroz ovotjednu radionicu odlučiti mogu li pomiriti svoje strahove i dileme te želju za plesom i aktivistički angažman kako bi nastavili rad na projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz plesače, gosti tribine bit će pirotehničari i žrtve mina, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, teoretičari i drugi stručnjaci koji će svim sudionicima tribine približiti minski problem Hrvatske. Montažstroj vas poziva da se priključite javnoj tribini te obratite svoju pozornost na problem koji je i decenijima nakon ratnih sukoba prisutan i ubojit a koji je unatoč tome potisnut i zanemaren zbog čega postaje još opasniji, problem zbog kojeg u 2013. godini rat još uvijek nije završio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo