Marulićevi dani od 21. do 28. travnja

Jubilarno izdanje festivala hrvatske drame i autorskog kazališta održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja, a na njemu će biti izvedeno devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

19.4.2010.
14:41
VOYO logo

Dodjelom nagrada Ministarstva kulture Marin Držić, te izvedbom drame Zagrebački pentagram Zagrebačkog kazališta mladih u splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 21. travnja započeti 20. Marulićevi dani.

Na Marulićevim danima bit će izvedeno devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, te jedna van konkurencije na završetku Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U popratnom festivalskom programu bit će upriličena čitanja slavodobitnika nagrada Ministarstva kulture RH za dramski tekst Marin Držić, okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta, kao i studentske radionice studenata glume umjetničkih akademija iz Osijeka, Zagreba i Splita. Za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu 17 hrvatskih i jedno inozemno kazalište prijavilo je ukupno 23 predstave.

Deset je predstava prijavljeno nakon propisanog roka 5. siječnja, te stoga nisu ušle u obzir za selekciju. Ovogodišnja izbornica, redateljica Nenni Delmestre za sudjelovanje na festivalu izabrala je slijedeće predstave: dramu Alabama Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka, u izvedbi GDK Gavella iz Zagreba; Balon Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT; dramu Tatjane Gromače Crnac redatelja Tomija Janežiča riječkog HNK Ivana pl. Zajca; Fragile Tene Štivičić u režiji Snježane Banović u izvedbi osječkog HNK; Kraljevo Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK redatelja Ozrena Prohića; autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić Menažerija, u izvedbi HKD Rijeka; Prije sna Lade Kaštelan HNK Split u režiji Ivice Boban; predstavu Zagrebački pentagram Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović; Damira Karakaša i Ivana Vidića koju je režirao Paolo Magelli, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; te Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve Mirana Kurspahića i Rone Žulj redatelja Mirana Kurspahića u izvedbi Teatra ITD iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjeg festivalskog dana, po dodjeli festivalskih nagrada van konkurencije bit će prikazana komedija ŠkrtičinaMarijane Nole (prema Moliereu) koju je u Šibenskom kazalištu postavio redatelj Zoran Mužić.

O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u devet kategorija odlučit će peteročlani žiri u sastavu: Aida Bukvić, Danica Dedijer, Ratko Glavina, Luko Paljetak i Georgij Paro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim nagrada Marul, bit će dodijeljena i nagrada publike predstavi koja dobije najvišu prosječnu ocjenu od strane gledatelja, a poseban žiri čitatelja medijskog pokrovitelja 20. Marulićevih dana, dnevnog lista Slobodna Dalmacija dodijelit će nagradu umjetniku ili predstavi koja po njihovom sudu predstavlja najvrjednije umjetničko dostignuće Festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo