Veliki medunarodni uspjeh mlade talentirane Zadranke

Ucenica osmog razreda zadarske privatne osnovne skole Nova, Leticija Hajnc prvu pjesmu napisala je sa samo sedam godina i odmah osvojila nagradu.

4.12.2014.
9:51
VOYO logo

http://www.zadarski.hr/zadar-plus/clanak/id/2302/mlada-zadranka-osvojila-cetiri-medunarodne-nagrade-za-poeziju---leticija-hajnc-14-pisanje-mi-je-ispusni-ventil-a-prava-strast---tenis Zbog talenta i potencijala koji obecava u svojoj jos neobjavljenoj zbirci pjesama "Ostaci buducnosti", u rujnu je osvojila i posebno priznanje novoosnovane zaklade Andelko Novakovic, kao i poljubac u ruku, jednog od clanova prosudbenog povjerenstva, akademika Ante Stamaca.

"Istina, doista su im se svidjele moje pjesme, pa sam dobila i 'rukoljub', haha... Nikada mi nije bio problem napisati pjesmu i prvu sam napisala u jednoj minuti. To je nesto sto je u meni i bas o svemu sto je na ovom svijetu mogu napisati stihove, no nisam tome nikada pridavala neku veliku vaznost. To mi je bilo sasvim normalno stanje, a na prvi natjecaj me prijavila majka", kaze za portal zadarski.hr ova 14-godisnjakinja koja je najnovije priznanje osvojila na natjecaju zaklade Andelko Novakovic osnovane pri Sveucilisnoj nacionalnoj knjiznici za pjesnike do 35 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konkurenciji 108 zbirki i radova, posebno priznanje mladoj talentiranoj Zadranki urucili su akademici Ante Stamac, Jaksa Fiamengo, Bozidar Petrac i Veronika Celic-Tica. Prethodno je pak kao najmlada sudionica sa samo sedam godina briljirala na medunarodnom natjecanju mladih poeta, koje se pod pokroviteljstvom UNESCO-a odrzava u Trstu pod nazivom "Castello di Duino". Sa pjesmom Tisina 2007. godine pobijedila je uvjerljivo medu kandidatima iz cak 90 zemalja, a radove je ocjenjivalo cak 20 clanova zirija pjesnika, pisaca, novinara. Tri godine potom na istom je natjecaju osvojila i prve nagrade i za pjesme Buducnost (12 godina), Ogledalo strasti (11) i Svjetlost (9 godina). "Tema za taj prvi natjecaj je bila zadana. Majka Tea je pronasla poziv i kazala mi da napisem pjesmu o zadanoj temi koja je bila tisina. Malo sam razmislila i u minuti napisala stihove. Ubrzo su me i pozvali u prekrasni dvorac gdje sam pobijedila, a sudjelovali su pjesnici iz mnogih zemalja svijeta, iz Kine, Malezije, SAD-a, zemalja Bliskog istoka, iz Europe. Nakon toga je to bilo gotovo uzastopce i za ostale pjesme", prica ova odlicna ucenica kojoj je unatoc poetskom umijecu, pjesnistvo tek hobi, a jedino na pameti – teniski turniri koji slijede.

Tenisom se pocela baviti sa sedam godina i sada trenira cetiri sata dnevno, a navecer ima kondicijske treninge. Skoro svake subote igra turnire na kojima osvaja nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tenis mi je zivot i cini me sretnom. To je moja strast, a pisanje mi je samo ispusni ventil", pojasnjava mlada ucenica dodajuci kako uzore pronalazi u Sereni Williams i Borni Coricu, sa kojim je ovo ljeto cak i odigrala jednu partiju tenisa.

Sa samo sedam godina osvojila je nagradu za pjesmu Svjetlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVJETLOST Svjetlost je tama koja pluta Po danima i nocima Svjetlost je pjesma Koja je inspiracija tame Ona je put srece Koja ide do kraja Svjetlost je sunce koje gori Dok razdvaja dobro od zla Svjetlost je mjesec Koji se priprema za svoj sjaj Ona potice hodanje za srecom Zasto svjetlost nije uvijek u nama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo