Borba za Deana Šošu

KULTURNJACI OPLELI PO KOVAČIĆU: ‘Takvim idejama vodila se i Nacionalsocijalistička stranka 1933. godine’

Nakon što je urednik Trećeg programa HTV-a Dean Šoša na traženje novopostavljenog v.d. ravnatelja programa HRT-a Joze Barišića stavio svoj mandat na raspolaganje, u njegovu su obranu ustale udruge iz svijeta kulture.

U ponedjeljak je Društvo filmskih redatelja zatražilo od v.d. ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića da ne prihvati Šošinu ostavku. “Treći program Hrvatske radiotelevizije jedinstvena je vrijednost hrvatske kulture, čiji je program rezultat truda, znanja i energije koje je u njegovo osmišljavanje uložio urednik Dean Šoša, napisali su filmski redatelji.

‘POKRENUO JE HRT 3 OD NULE’: Društvo filmskih redatelja pozvalo HRT da ne prihvati ostavku Deana Šoše

Osvetnička egzekucija demokratskim sredstvima

Danas su se za Šošu založili i kulturni radnici okupljeni u inicijativu Kulturnjaci2016, koji su Kovačiću poslali otvoreno pismo. Pismo prenosimo u cijelosti:

“Ogorčeni smo saznanjem da Dean Šoša više nije urednik Trećeg programa Hrvatske televizije. U kratkom vremenu, vođen znanjem i entuzijazmom njegova glavnog urednika, Treći televizijski kanal izrasta u kultnu binu domaće umjetničke i znanstvene scene, kako suvremene tako i arhivske, te nezamjenjiv prozor u svjetsku filmsku i kulturnu baštinu.

Iz naše vizure Treći televizijski program najreprezentativnije je zrcalo moderne i progresivne Hrvatske i neprocjenjiv zamašnjak kulturnoj i kreativnoj produkciji. Zamijeniti njegovog pokretača i urednika Deana Šošu bilo kim drugim nije ništa drugo do osvetnička egzekucija demokratskim sredstvima. S čela udruženja HNIP nedavno ste poručili: ‘Umjetnost se je mahom zatvorila u avangardno elitistički rezervat za malobrojnu publiku istomišljenika te promovira ružnoću i destrukciju umjesto klasičnih i trajnih vrijednosti istine, ljepote i dobra.’ Kako se istim idejama o umjetnosti vodila i Nacionalsocijalistička stranka u Njemačkoj 1933. sa zebnjom promatramo Vaše prve poteze i odluke na čelu predsjednika Uprave HRT-a.

Stoga vas pozivamo da Deana Šošu zadržite na mjestu glavnog urednika Trećeg programa Hrvatske televizije kako bi se održao kontinuitet kvalitetnog kulturnog i znanstvenog programa otvorenog kako baštinskoj kulturi, tako i novim i mladim generacijama umjetnika i stvaraoca”, stoji u otvorenom pismu koji potpisuju Kulturnjaci2016.

KULTURA KONTRA HASANBEGOVIĆA: ‘On je samo vrh ledene sante ekstremističkih ideja’

Povratak na Net.hr