KULTNI MJUZIKL U ZAGREBAČKOJ ARENI: / Slavne Webberove 'Mačke' prvi put u Hrvatskoj

Image
Foto: AFP, JACQUES DEMARTHON
10.12.2016.
14:24
AFP, JACQUES DEMARTHON
VOYO logo

Prvo gostovanje u Hrvatskoj mjuzikla premijerno postavljenog 1981. godine na londonskom West Endu, te 1982. na Broadwayu, dio je turneje 2016./2017. u organizaciji produkcijske kuće The Really Useful Theatre Andrewa Lloyda Webbera.

U Zagreb ga dovodi bugarska promotorska tvrtka ART PG, čiji je producent Petar Haralampijev na konferenciji za novinare istaknuo kako je riječ o prvom gostovanju slavnih Mačaka u Hrvatskoj za čiju su realizaciju pregovori trajali tri pune godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za tu će priliku u Areni biti postavljena posebna scena, a taj će veliki spektakl moći pogledati samo četiri tisuće njihovih najvećih obožavatelja", rekao je Haralampijev u najavljujući gostovanje.

U Zagreb dolazi originalna produkcija s West Enda, obnovljena samo za turneju, a Arena će se za tu priliku pretvoriti u "malo veće kazalište", za koji će karte stajati od 189 do 499 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za prvih 500 ulaznica postoji popust od 50 kuna, a prodaja kreće u srijedu 14. prosinca u 9 sati, preko sustava Eventim.

Komadić kazališne povijesti koji se ne smije propustiti

Nastao prema književnom predlošku T.S. EliotaOld Possum's Book of Practical Cats iz 1939. ghodine, od prve izvedbe u svibnju 1981. u londonskom kazalištu New London Theatre, Cats oduševljava publiku diljem svijeta te je postao jedna od najuspješnijih glazbenih predstava ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju su izvedbu na West Endu 2002. Mačke obilježile s gotovo devet tisuća odigranih predstava, da bi se 2014. vratile na West End, ponovno ujedinivši stari kreativni tim, redatelja Trevora Nunna, pomoćnicu redatelja i koreografkinju Gillian Lynne, dizajnera Johna Napiera i skladatelja Webbera.

Nakon druge sezone u London Palladiumu, produkcija kreće na novu turneju 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazališna redateljica Nora Krstulović, urednica portala Teatar.hr, istaknula je kako Cats predstavljaju "komadić kazališta i svjetske popularne kulture koji se nikako ne smije propustiti".

Image
Foto: AFP, JACQUES DEMARTHON
Image
Foto: AFP, JACQUES DEMARTHON

Detalj s pariške izvedbe 'Mačaka'

"Cats je puno više od predstave, to je fenomen, jedna od možda prelomnih predstava u suvremenom komercijalnom teatru koja već 30 godina pali i žari svijetom, a Andrewu Lloydu Webberu donijela je status jednog od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u svijetu kazališta", istaknula je Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je da je riječ o mjuziklu nastalom na poeziji jednog od najvećih pjesnika, T.S. Eliota, pa nema klasičnu linearnu radnju, nije pun kompleksnih zapleta. Zanimljivo je da su Webbera, kad je tražio ulagače u mjuzikl, svi odbili pa je morao dići dva kredita da postavi na noge svoj san, rekla je.

Mačje pleme

Priča prati jednu noć u životu mačjeg plemena Jellicles, kada se mačke izlaze igrati. Jedna po jedna, pričaju priče svojem starom i dobroćudnom vođi, koji mora odlučiti o tome koja će mačka dobiti priliku za uzdizanje do metaforičkog mačjeg neba i za novi početak u novom mačjem životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac mjuzikla je pjesma Memory, nostalgično prisjećanje slavne prošlosti i izraz želje za novim početkom, koju na kraju pjeva odabrana mačka.

Na vrijednost te pjesme u povijesti svjetske glazbe osvrnuo se redatelj i kritičar Anđelo Jurkas, koji je ocijenio kako je riječ o evergrinu koji nadilazi granice žanra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mačke predstavljaju pitanje opće, a ne pop kulture", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cats je četvrti najdugovječniji mjuzikl u povijesti i Broadyawa i West Enda. Dobio je niz nagrada, uključujući – za londonsku produkciju – nagrade Olivier i Evening Starndard, te – za njujoršk – čak sedam nagrada Tony za najbolji mjuzikl. Obje originalne produkcije osvojile su nagradu Grammy.

Više je puta obišao svijet, preveden je na više od 20 jezika, a godine 1998. dobio je i svoju televizijsku filmsku inačicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstulović je istaknula kako je ta predstava među prvima uvela u komercijalno kazalište "moment interaktivnosti".

"Njezina je najveća vrijednost to što s jedne strane demonstrira fantastični zanat, i skladatelja i čitavog autorskog tima, a s druge strane nudi sjajnu obiteljsku zabavu i prozor u kazalište kakvog mi ovdje, na žalost, nemamo često prilike vidjeti", poručila je Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista kreativna ekipa postavila je i londonsku i njujoršku originalnu produkciju, a umjetnička ekipa koja je Cats i stvorila, potpisuje i originalnu produkciju, koju će imati priliku u srijedu 22. ožujka 2017. godine vidjeti i hrvatska publika, kojoj će se tako prvi put "iz bliza" predstaviti nezaboravni mačji likovi Rum Tum Tugger, Mr. Mistoffelees, Macavity, Jennyanydots, Old Deuteronomy, Grizabella i Skimbleshanks.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo