KOMENTAR NET.HR-a: / Može li netko stati na kraj barbarizmu komercijalnih televizija?

Image

Netko je Leonardovoj Mona Lizi izrezao oko! Netko je iz Bizetove Carmen izbacio Ariju toreadora! Netko je tiskao Tolstojevu Anu Karenjinu bez prvih deset stranica!

14.2.2017.
15:18
VOYO logo

Ništa od navedenoga se, dakako, nije dogodilo, no nešto se slično svakog dana događa na Novoj TV i RTL-u, odnosno njihovim specijaliziranim programima (Doma TV, RTL2). Naime, na tim komercijalnim televizijama imaju sasvim nakaradan običaj iz filmova izbacivati uvodnu i odjavnu špicu!

Netko je, eto, procijenio da gledatelje ne treba zamarati 'onim nepotrebnim slovima' i navođenjem imena redatelja, scenarista, glavnih glumaca..., a ni gubiti vrijeme koje je bolje iskoristiti ubacivanjem golemih reklamnih blokova u te iste filmove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, teško je uopće pobrojiti koje sve umjetničke, zakonske i zdravorazumske norme krše te televizije spomenutim barbarskim sakaćenjem filmova.

Osim što su sastavni dio filma, mnoge od tih uvodnih i odjavnih špica prava su mala audiovizualna remek-djela. Takva je, primjerice, i ona iz Goldfingera, ponajboljeg filma iz serijala o Jamesu Bondu koju su nedavno na Domi TV brutalno izbacili iz spomenutog filma. A tim je špicama američki dizajner Maurice Binder posvetio cijelu svoju karijeru i na tim su špicama antologijske pjesme Toma Jonesa, Shirley Bassey, Louisa Armstronga, Paula McCartneya, Tine Turner, Adele...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čije su, pak, sve glazbene partiture obezvrijeđene ovakvim ignorantskim odnosom prema filmskim špicama nemoguće je i pokušati pobrojiti jer filmsku glazbu su u više od jednog stoljeća filmske industrije pisali neki od najvećih glazbenih genijalaca u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što gledajući filmove na Novoj i RTL-u nikad nećete čuti za Maxa Steinera, Dmitrija Tiomkina, Michela Legranda, Henryja Mancinija, Mauricea Jarea, Ennija Morriconea ili Elmera Bernsteina, bit ćete zakinuti i za neke od odličnih glazbenih uradaka bez kojih svi ti filmovi ne bi bili ni približno tako atraktivni kao što jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čemu se zamarati svim tim 'bespotrebnim' slovima i pjesmicama kad to u Hrvatskoj ionako malo koga zanima, reći će netko s Nove ili RTL-a i vjerojatno će pritom imati pravo. Edukativna uloga medija (a ovdje se radi upravo o tome!) ostala je još ionako samo u dosadnim definicijama iz teorije medija, pa zašto bi se njome opterećivale komercijalne televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo je, međutim, onih koje bi se time trebali zamarati, a ne zamaraju se. Jer, izrezivanjem uvodnih i odjavnih špica filmova neosporno se sakati autorsko djelo, a to već dolazi pod udar Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

U članku 16. tog zakona, tako, piše da "Autor ima pravo usprotiviti se deformiranju, sakaćenju i sličnoj izmjeni svojeg autorskog djela, te uništenju kao i svakom korištenju autorskog djela na način koji ugrožava njegovu čast i ugled". A možete li opće zamisliti veće ugrožavanje časti i ugleda autora od izbacivanja špice s njegovim imenom iz filma?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se problemom sakaćenja filmova na komercijalnim televizijama ne bi trebali baviti samo iziritirani gledatelji već, prije svih, ZAMP i Vijeće za elektroničke medije. A dok se oni time ne počnu baviti, nama preostaje samo gledatelje Nove TV i RTL-a podsjetiti na neke od najboljih filmskih špica u povijesti, koje gledajući filmove na tim televizijama vjerojatno nikad neće vidjeti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo