Klanje kokoši podiglo buru na Dubrovačkim igrama

Nakon što su udruge za zaštitu životinja upozorile kako se u Frljićevoj predstavi krši zakon, ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara poručio je kako se krvava scena ipak neće odigrati.

21.8.2012.
6:38
VOYO logo

U ponedjeljak navečer, neposredno prije premijere Dantonove smrti na Dubrovačkim ljetnim igrama objavljena je informacija da će najnovija predstava Olivera Frljića biti izvedena bez planiranog klanja kokoši.

"Možete biti mirni, Dubrovačke ljetne igre zakone RH uvažavaju i poštuju", poručio je ravnatelj i intendant Igara Ivica Prlender udrugama za zaštitu prava životinja koje su se pobunile protiv krvavog čina na sceni. No, kokoš je ipak platila glavom jer su je pod giljotinu donijeli zaklanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava nije za mlađe pod 16 godina

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara i ranije je upozorila da Frljićevu predstavu, zbog scena eksplicitnog nasilja i specifičnog položaja gledatelja u odnosu na scenu, ne mogu gledati mlađi od 16 godina, ali ni oni koji pate od klaustrofobije.

Jutarnji list piše kako gledatelji Buchnerovu dramu prate praktično iz uzničkih kada. Naime, gledatelje se na ulazu razvrstava po visini kako bi svi bili na mjestima s kojih bi im samo glava virila iznad pozornice. Kad zauzmu mjesto, uzmaka nema. Skoro kao da su i sami na giljotini. Kokošja krv na dubrovačkoj tvrđavi trebala je dodatno prizvati krvavo ozračje Francuske revolucije o kojoj govori ova sjajna drama njemačkog dramatičara iz 19. stoljeća Georga Buchnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo