Festival od kojeg cure sline uz zvuke Opičene poljoprivredne glazbe

Zamislite da se mafiji oduzme zemlja i da se da na obrađivanje građanima. Dogodilo se to u Italiji, pa zašto ne bi i kod nas?

4.9.2013.
13:57
VOYO logo

U zemlji u kojoj je petina stanovništva siromašna, većini je razmišljanje o kvaliteti hrane – luksuz. Proizvođače hrane vidimo tek kad prosvjeduju na ulicama, a i tada znamo da se ogroman dio namirnica s naših stolova uzgaja negdje daleko, odakle kreću karavane kamiona s uvoznim voćem, povrćem, mesom.

Food film festival Kinookus je specifičan po tome što ima rijedak zahtjev – traži za građane prehrambeni suverenitet. Kako nam kaže koordinator Ivo Kara Pešić, festival se već četvrtu godinu zaredom bavi "pravom i obvezom" da utječemo na poljoprivredne politike, da znamo što jedemo i na koji način se naša hrana proizvodi i distribuira. Publika će imati priliku pogledati niz kratkometražnih, dugometražnih i animiranih filmova, za djecu su osigurane radionice, a za one koji žele znati više – postoji Kinofokus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Polugoli' kuhar Skoko

"Doveli smo ljude koji se bave hranom i govore o njoj, pristupaju joj kroz drugačiju filozofiju. Recimo, chef David Skoko govorit će o tome kako vaš izbor ribe može čuvati bioraznolikost Jadrana.

Otac mu je ribar i u njihovom restoranu jede se isključivo ono što se ulovi. Zato poučava da ne postoje samo orada, tuna i losos", kaže Kara Pešić dodajući da je interes za Skoku snažno porastao otkad je pred objektivima Gastro.hr-a u opuštenom izdanju, gol do pasa, spravljao svoje specijalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Kinofokusu bit će riječi i o Slobodnoj zemlji – poljoprivrednom uzgoju na njivama oduzetima od mafijaša u Italiji. O tome će govoriti Antonio Dell’Olio iz organizacije Libera, koja ima niz djelatnosti pa i – poljoprivrednu.

"Na Siciliji, u Apuliji, u Kalabriji i Campaniji studentske kooperative obrađuju zemlju koja je oduzeta mafiji proizvodeći ulje, vino, mahunarke i ostale ekološke proizvode. Talijani imaju tu mogućnost, mi ne. Dell'Olio će govoriti o tome kako su počeli i na koje su probleme naišli", kaže koordinator festivala. Gosti će moći kušati njihove proizvode, kao i vina s Pelješca, riblje specijalitete...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Energetika – kako se udružiti i 'uzgojiti' svoju struju

Velika tema festivala je i održiva energija. Zato će se održati radionica za obuku građana da kroz energetske zadruge sami odlučuju o zajedničkim ulaganjima u obnovljive izvore energije. Tu će se, kroz primjer Danske, vidjeti sve slabosti hrvatskog sustava poticanja postrojenja za dobivanje struje iz obnovljivih izvora.

Što se filmova tiče, energetikom se bavi Solarna mama – američki dokumentarac o beduinki s jordansko-iračke granice koja se s još 30 žena obrazuje za inženjerku solarne energije u Indiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako živimo je dokumentarac koji govori o tome kako lokalno stanovništvo nema nikakve koristi od postrojenja za tradicionalne izvore energije. Prati priče iz Srbije – stanovništvo oko rudnika Kolubara, koji im guta krajolik i ruši kuće, Gruzije – gdje ljudima preko teritorija prelaze plinovod i naftovod, a od toga nemaju koristi, te Walesa – za koji biste očekivali da je situacija drugačija, ali nije. I oni se bore protiv ogromnog dalekovoda", ističe Pešić. Njegova je filmska preporuka dugometražni Slow Food Story (Priča o sporoj hrani), koji se samo u njemačkoj prikazuje u 73 kina, a redatelj Stefano Sardo gostuje na festivalu.

Bicikl i glazba

"Odlično je prošao i na američkim festivalima, a znate koliko je dobar kad je redatelj Michael Moore rekao da je odličan", navodi Kara Pešić. Ispovijesti ekoterorista pričaju o "luđaku preradikalnom za Greenpeace", a preporučuje i danski Po mjeri čovjeka o urbanizmu, zatim kratki film Jedna potajna suza...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival traje od 4. do 8. rujna u Stonu, a u sklopu njega bit će organizirana čak i arheološko-poljoprivredna biciklistička tura Nevigjeno po Stonskom polju. Bit će hrane, bit će svega, pa i muzike. Jedan od bendova sastavljen je od članova civilnih udruga koje stoje iza Kinookusa, a zove se OPG, što je kratica za Opičena poljoprivredna glazba.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo