KAKO SU TO RADILE FINE DAME PRIJE 150 GODINA / Stezale se toliko da su im i rebra napukla

8.4.2015.
15:34
VOYO logo

U središtu pažnje nove izložbe u muzeju u Engelskirchenu, na zapadu Njemačke, nije povijest velikih političkih ideja ili velikih ratova već nešto posve osobno - žensko intimno rublje, prenosi u četvrtak njemačka agencija dpa.

Od sputavajućih korzeta do prozirnih tangi

Izložba prati društvene pojave koje su se ogledale u dizajnu ženskog donjeg rublja, od sputavajućih korzeta do prozirnih tangi. Jedno je očito: današnje rublje jedva nalikuje onom od prije 150 godina kada su žene nosile vrlo popularne i društveno propisane 'pumperice'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donjeg ženskog rublja, šuškavog i čipkastog, moralo je biti u izobilju, a taj 'look' je bio nezamisliv bez korzeta kojim se ženski struk smanjivao i na 46 centimetara, objašnjava kustosica Claudia Gottfried.

Fine dame napuklih rebara

Tadašnju bi modu žestoko osudili, a možda i zabranili današnji liječnici, jer su se ženama unutarnji organi često znali stisnuti u tolikoj mjeri da je bilo posljedica za zdravlje, a ponekad i napuklih rebara. Izložba prikazuje žensko donje rublje iz više aspekata - medicinskog, potrošačkog i društvenog. Primjerice, u skladu s ondašnjim običajima "fine dame" nisu smjele svoje čipkasto i svileno rublje nakon pranja objesiti na uže jer bi smjesta postale predmetom govorkanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba prati i razvoj grudnjaka, od njihovih stožastih oblika preko šiljastih iz 20-godina prošlog stoljeća do današnjeg grudnjaka za podizanje poprsja, takozvanog 'wonderbra'.

Erotsko donje rublje je gotovo isključivo namijenjeno ženama i, kako pokazuje izložba, odražava stajališta i stereotipe o ženama kroz razna vremenska razdoblja. I dok je svileno rublje neodvojivo od slike neke "femme fatale", muško rublje je u pravilu funkcionalno i praktično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada muškarci otkriju rublje koje im je najugodnije, gotovo uvijek ga kupuju cijeli život", pojašnjava Gottfried.

Izložba s 250 izložaka ženskog rublja popraćena je fotografijama, filmovima i propagandnim materijalom, a bit će otvorena do 25. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo