Kako je Hitler iskoristio Božić

Izložba pod nazivom Ma kakva sveta noć!? pruža šokantan uvid u to kako je Hitler koristio Božić kao propagandno sredstvo i širenje svoje ideologije.

28.12.2009.
17:18
VOYO logo

Izložba se osvrće na razdoblje I. i II. svjetskog rata te sačuvanim slikama, pamfletima i čestitkama daje preciznu sliku kako su nacisti politizirali Božić te kako je Božić postao sredstvo nacističke propagandne mašinerije.

Kršćanska vjera i blagdani bili su zapravo suprotni principima nacionalsocijalizma. Stoga su nacisti našli načina kako se osloboditi tradicionalnih krišćanskih korjena Božića i umjesto njih poslužiti se mitovima o germanskom bogu Votanu, (Wotan/Odin), kaže Barbara Kirschbaum iz Dokumentacionog centra za nacističke zločine u Kölnu: "Jedan od ciljeva nacističke ideologije bio je prevazići (pobijediti) kršćansku vjeru. Oni su pokušali pronaći vezu između arijske ideje i kršćanske tradicije", piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi kod građana potaknuli osjećaj nacionalnog ponosa tijekom Božića, nacisti su kupovali poklone za siromašne te im davali hranu i piće. Na jednom nacističkom pamfletu iz tog vremena, koji se nalazi u Dokumentacionom centru u Kölnu piše: "Tijekom Božića nema zime i gladi za siromašne".

Barbara Kirschbaum pojašnjava: "Običaj da se dijele pokloni služio je stvaranju mita po kojem se nacisti brinu za siromašne i onemoćale."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od nacističkih običaja održali su se do danas. Tako su recimo, pod njihovim utjecajem, mnoge božićne pjesme izbrisane iz kolektivnog pamćenja.

"Nacisti su pokušali zabraniti neke pjesme otvoreno kršćanskog sadržaja. Neke od tih pjesama su prepjevane a neke su potpuno iznova aranžirane. Jedna od njih naziva "Hohe Nacht der klaren Sterne" dobila je naziv: "Es ist für uns eine Zeit angekommen" - "Za nas je došlo vrijeme". Ona je još popularna u nacističkoj verziji. Mnogi i dan danas čak u crkvi pjevaju ovu verziju a da uopće nisu svjesni njenog povijesnog konteksta i promjene teksta", prenosi Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacisti su imali i posebne ukrase za jelke, s kukastim križevima i sličnim simbolima. Neonacisti danas namjerno kupuju takve ukrase. Pitanje koje se postavlja je kakva se pouka može izvući boravkom na jednoj ovakvoj izložbi?

Barbara Kirschbaum: "Jedna stvar je da vas takva izložba pobuđuje na razmišljanje. Ona pokazuje da povijest piše čovjek, pa tako i povijest Božića, koja se može iskoristiti u propagandne svrhe. Božić je vrlo dobar primjer jer njime nisu manipulirali samo nacisti. Poslužio je na primjer i opravdavanju I. svjetskog rata. Nameće se pitanje: Kako je danas? Nadamo se da izložba ljude potiče na razmišljanje", piše Deutsche Welle. (Thomas Faith/ Jasmina Rose)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo