MUZEJ ODBAČENIH PREDMETA

JEDINSTVENI KONCEPT MUZEJA: Idu Hrvatskom, smeće pretvaraju u umjetnost, a iza svega stoji snažna poruka

Muzej je, u kolektivnoj svijesti naroda, prostor u kojem se čuvaju, proučavaju i izlažu zbirke  starina i umjetnina kao i brojni drugi predmeti. Muzeji su svjedoci vremena koji izloženim  primjercima daju notu svečanosti i važnosti.

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartforma i udruge Trećeprostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Kroz  kulturne sadržaje jača se svijest građana/publike o održivom razvoju i zero waste konceptu. Riječ je o virtualnom muzeju onih predmeta koje su za pojedince izgubile  vrijednost zbog čega su pretvorene u smeće, a mi im, kroz umjetnost i izvedbu,  pokušavamo dati novu vrijednost.

CILJ PROJEKTA:

Projekt ima za cilj uspostaviti i afirmirati nove umjetničke prakse te novu publiku u kulturi povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija.  Pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika/konzumenta kulturnog sadržaja  postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač ili udomitelj.

Na jedan dan u odabranom gradu radi privremeni ured za zaprimanje odbačenih  predmeta, a isti dan navečer je izložba uz performans, gdje posjetitelji udomljuju  predmete koji im se svide. Na taj se način uključuje i lokalno stanovništvo te stvara  cjelodnevni kulturni sadržaj u odabranom gradu.

Projekt Muzeja odbačenih predmeta, uz kreativno-kulturni aspekt, za sobom nosi i  ekološki značaj zbog čega mu je cilj također probuditi svijest građana o tome da “smeće” nije  samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj “proizvodnji”, poput bio otpada, plastike,  stakla i slično, već da je smeće sve ono što (za nas osobno) više nema vrijednost.

KONCEPT JEDNODNEVNOG POP-UP PROJEKTA

Muzej odbačenih predmeta:

U odabranom grad na odabranoj lokaciji (napušteni prostor, izlog, kafić, trgovina, prostor  udruga i sl…) autorice otvaraju pop-up ured za zaprimanje odbačenih predmeta.  Radno vrijeme ureda je od 10 do 16 sati. U tom vremenu građani donose predmete koje  su odlučili odbaciti (jedna osoba- jedan predmet -jedna priča) nakon čega ih autorice  fotografiraju i zaprimaju predmete.

U 19 sati je otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i  diskusija, a građanima/publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje.

Autorice projekta:

Irena Boćkai

Irena Boćkai autorica je u performansima i predstavama vizualnog, site-specific i  performans kazališta. Nastupila je u brojnim predstavama i performansima u zemlji i  inozemstvu (ITINERANT Performance Art Festival NYC, New York; ACCO FRINGE, Izrael;  LONDON CONTEMPORARY, THE BODY LANGUAGE; ANIMA MUNDI, Venecija; PERFORMING ART 3DAYS, Pisa; ULICA STREET ART, Krakow…).  Osnivačica je izvedbenog kolektiva TREĆEPROSTOR. Trenutno polazi MA izvanredni studij  neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i završava  Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na  Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ana Katulić

Ana Katulić kreatorica je i izvođačica u području izvedbenih umjetnosti i kazališta,  prisutna većinski kroz radove na granici fizičkog teatra i kazališta te performanse.  Diplomirana je novinarka i vlasnica obrta za izvedbene umjetnosti i medije „Plartforma“ , a svoj je izvođački rad izgradila kroz dvogodišnji Master Acting Program M. Chekhov  Actors Studia iz Bostona pod vodstvom Scotta Fieldinga, te četverogodišnji program  dramskog studija Kubus iz Zagreba pod vodstvom Simone Dimitrov Palatinuš. Od  značajnih suradnji/ edukacija ističe rad s Jan Fabre Teaching group te Siti Company,  sudionica je PAP programa pri MSU. Predavačica je na Govorničkoj akademiji „Demosten“, te autorica nekolicine kraćih filmova.

Iz Muzeja su objavili i poziv građanima:

“U subotu, 17.4.2021. na jedan dan Centar za kulturu Novi Zagreb otvorit će privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta, a isti dan navečer u Galeriji će biti izložba uz performans, gdje će posjetitelji moći udomiti predmete koji im se svide.

Radno vrijeme ureda je od 10 do 16 sati.  Pozivamo građane da u tom vremenu donesu predmete koje su odlučili baciti (jedna osoba- jedan predmet- jedna priča) nakon čega će ih autorice projekta fotografirati i zaprimiti. U 19 sati bit će otvorenje izložbe prikupljenih predmeta i popratni umjetnički performans i diskusija, a publici su izloženi primjerci ponuđeni na udomljavanje.”

 

 

 

Povratak na Net.hr