IZNENADNA SMRT POZNATOG REDATELJA: / Tomaž Pandur umro od srčanog udara na probi kazališne predstave

Image

Poznati slovenski kazališni redatelj Tomaž Pandur preminuo je uslijed srčanog udara tijekom probe predstave 'Kralj Lear' u Makedonskom narodnom teatru.

12.4.2016.
14:36
VOYO logo

Poznati redatelj rođen je 1963. godine, a svoju prvu kazališnu skupinu osnovao je još još u srednjoj školi. Nakon zavšetka gimnazije u Mariboru upisuje Akademiju za gledališče, radio film i televiziju u Ljubljani na kojoj je diplomirao 1988. godine.

Iste godine postavio je Šeherezadu koja je odmah postala senzacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Svoj prvi ozbiljniji posao dobio je 1989. godine kad je postao umjetnički ravnatelj kazališta u Mariboru gdje je zahvaljujući produkcijama Hamleta, Fausta, Carmen i Božanske komedije postao najcjenjeniji suvremeni slovenski redatelj.

Posljednjih godina u Madridu je vodio svoju kazališnu skupinu 'Pandur Theaters'. Režirao je mnoge uspješne predstave, kao što su 'Faust', 'Tesla Electric Co.', 'Hamlet' i 'Medeja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je ravnao dramom u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, ugostio je brojne poznate kazališne redatelje, kao što su Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey.

Image
Image

Hrvatskoj javnost poznat je zahvaljujući predstavama poput 'Michelangela', 'Medeje', 'Rata i mira' i 'Caligule'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova kazališna poetika temeljila se na jakim vizualnim elemetima. Široj publici Pandur je postao poznat po suradnji sa Severinom, za koju je 2013. režirao regionalnu turneju.

Image
Image

Intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč smrt Tomaža Pandura nazvala je velikim gubitkom za europski teatar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kultni redatelj koji je još krajem 80-ih godina pomicao kazališne granice uspijevao je svojim autentičnim kazališnim govorom učniti teatar važnim mjestom u kojem su umjetnici izravno ulazili u dijalog s vremenom u kojem su živjeli. Od 'Šeherezade', 'Fausta', 'Hamleta', do predstava koje je režirao u našem kazalištu - 'Rata i mira', 'Medeje' i 'Michelangela' pokazivao je čudesan talent i snagu da svijet transformira u teatarske prizore koje zavodljivošću svojih slika čine taj isti svijet podnošljivijim", kazala je Vrgoč za Hinu.

"Tisuće gledatelja u različitim sredinama i na različitim kontinentima divili su se njegovim kazališnim pustolovinama u kojima nisu postojale zapreke i gdje je jedino mašta diktirala smjerove kretanja. Za Tomaža Pandura između teatra i života nije postojala granica o čemu svjedoči i njegova prerana smrt na kazališnim daskama", dodala je Vrgoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo