Ivica Buljan postao Vitez reda umjetnosti i književnosti

Hrvatski redatelj Ivica Buljan odlikovan je francuskim odličjem Viteza reda umjetnosti i književnosti.

30.12.2014.
16:46
VOYO logo

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz u utorak je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) uručila hrvatskom redatelju Ivici Buljanu u ime francuskoga predsjednika odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (le Grade d’ Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

Veleposlanica Boccoz tom prigodom je istaknula kako je neprocjenjiv doprinos Ivice Buljana europskom kazalištu te podsjetila kako je Buljan bio čest gost uglednih francuskih pozornica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljan je zaslužan, kako je rekla, i za hrvatsko poznavanje mnogih francuskih književnih djela. Postavili ste mnoga djela moderne na pozornicu, napomenula je dodavši kako Buljanova djela prožimlje mediteranski i europski duh.

Zavodljivi obrisi zabrinjavajuće budućnosti

Njegova kazališna djela, smatra Boccoz, karakteriziraju zavodljivi obrisi zabrinjavajuće budućnosti tranzicijskih društava. Buljan šalje političku i društvenu poruku o suvremenom dobu, rekla je Boccoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buljan je zahvalivši veleposlanici Boccoz istaknuo kako se s francuskom kulturom sreo još u sinjskoj školi u Dalmaciji, koja zbog svoga latiniteta čuva puno veza s francuskom kulturom.

Najavio je nastavak suradnje s francuskim kazalištima i redateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti od 1957. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Francuske osobama koje su se istaknule djelovanjem na području umjetnosti i širenjem umjetnosti i književnosti u Francuskoj i svijetu. Odličje što ga Francuska vlada dodeljuje kao priznanje za važan doprinos književno-umjetničkom djelovanju, jedno je od najviših francuskih priznanja za javno djelovanje uopće.

Redatelj Ivica Buljan odnedavno je ravnatelj Drame HNK u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo