Iran i dalje progoni žene umjetnice

Poznatoj iranskoj pjesnikinji Simin Behbahani koja se kroz svoj rad zalaže za političke reforme, teheranske su vlasti spriječile izlazak iz zemlje oduzevši joj putovnicu u zračnoj luci.

9.3.2010.
17:44
VOYO logo

Simin Behbahani trebala je otputovati u Francusku, u Pariz na međunarodnu konferenciji na kojoj je trebala predstaviti rad o feminizmu i recitirati svoju poeziju, kada su joj u zračnoj luci oduzeli putovnicu te je odveli na višesatno ispitivanje, prenosi BBC.

Nakon što joj je u zračnoj luci prišao nepoznati muškarac i oduzeo joj putovnicu, poznata je pjesnikinja odvedena na ispitivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad sam se spremala ući u avion, do mene je došao čovjek i uzeo mi putovnicu te mi saopćio kako mi je zabranjen izlazak iz zemlje'', rekla je Simin za BBC.

Ovo nije prvi slučaj progona poznatih iranskih osoba koje podržavaju snage opozicije, nedavno se isto dogodilo poznatom filmskom redatelju Jafaru Panahiju kada mu je iranska policija upala u kuću uhapsivši i njega i cijelu njegovu obitelj. Kroz svoj rad Simin Behbahani podupire rad opozicije političke struje koju predvode Mir Hossein Mousavi i Mehdi Karroubi, a osim tog aza iranske vlasti opasnost predstavlja i njeno prijateljstvo sa Shirin Ebadi, dobitnicom Nobelove nagrade na području ljudskih prava, koja od predsjedničkih izbora u lipnju prošle godine živi u egzilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo