Ovo je deset najvećih (ili barem najimpresivnijih) kipova na svijetu

Neki su nastali iz ljudske megalomanije, dok neki imaju vjersko značenje

FOTO: flickr

Skulpture imaju snagu da vas ostave bez daha. Neke su građene desetljećima, za njihovu izgradnju potrošeni su milijuni, napravljene su od najskupljih materijala i ukrašene zlatom i dijamantima.

Napravljene su da veličaju bogove, u čast predsjednicima i ikonama. I sve ih karakterizira impresivna veličina. I dok su neke nastale iz čiste ljudske megalomanije, druge imaju religijsku svrhu, a treće naprosto ponosno prikazuju neki povijesni događaj.

Razni motivi stoje iza spektakularnih spomenika diljem svijeta, a ovo je deset potencijalno najimpresivnijih.

1. Drugi najviši kip na svijetu

statua
Skulptura sa 130 metara visine Screenshot

Laykyun Setkyar izgrađen je na vrhu Po Kaung brda u blizini grada Monywa u Mianmaru. Drugi najviši kip na svijetu ima 130 metara visine, uključujući i 13.5 metara visok tron. Laykyun Setkyar je završen 2008. godine.

2. Znak Rija

isksurio
Težak je 700 tona flickr

Zaštitni znak Rija svečano je otvoren 12. listopada 1931. godine. Kip Krista Otkupitelja postavljen je na brdu Corcovado u Rio de Janeiru u Brazilu. Skulptura je visoka 39,6 metara, ima težinu od 700 tona, a nalazi se na 709 metara nadmorske visine.

3. U čast Mao Zedonga

Changsha, Hunan, China
Skupa počast Colin M Bissessar

Ovaj kip u kineskoj provinciji Hunan prikazuje Mao Zedonga u dobi od 32 godine a za njegovu izgradnju potrošeno je 35 milijuna dolara.

4. Divovski Buda

buda
Na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine Screenshot

Ova divovska skulptura Bude isklesana je u litici planine Emei u blizini grada Leshana u južnom dijelu kineske pokrajine Sečuan. Visoka 71 metar najveća je predmoderna skulptura na svijetu, upisana je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

5. Ružičasti kip Ganesha

ganesha
Impresivna ružičasta skulptura flickr

Ovaj ružičasti kip Ganesha – hinduistički bog – nalazi se u tajlandskoj pokrajini Chachoengsao. Visok je 15 metara i dugačak 23 metra.

6. Ležeći Buda

budakovic
Ukrašen zlatom i dijamantima flickr

Chaukhtatgyi Buda je ležeći Buda smješten u Yangonu u Myanmaru. Kip je zapanjujuće umjetničko djelo ukrašeno zlatom i dijamantima, a napravljen je 1991. godine.

7. Najveći spomenik Isusu

kip
Najviši spomenik Isusu flickr

U gradu Swiebodzinu na zapadu Poljske nalazi se najveći spomenik Isusu na svijetu, visok čak 33 metra. Ttri metra je viši od dosadašnjeg rekordera iznad brazilskog Rio de Janeira. Kruna će biti ukrašena zlatom.

8. Simbol otpora

kijev
Simbol borbe protiv nacizma Kamil Porembinski

Najveći kip u Ukrajini je Motherland (Rodina Mat), prikazuje ženu koja u ruci drži mač, a u drugoj štit sa sovjetskim grbom. Ta skulptura simbolizira borbu sovjetskog naroda protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata. Statua je napravljena 1981. godine, visoka je 102 metra, a teži 560 tona.

9. Budistička božica milosti

kipkonja
Pogled na tri strane flickr

Guanyin je 108 metara visok kip budističke božice milosti. Poseban je po tome što ima tri strane, jedna gleda na obalu, druge dvije na Južno Kinesko more. Skulptura se nalazi na jugu obale kineskog Hainan otoka. Izrađena je 2005., a gradila se šest godina.

10. Najveći kip na svijetu

BUDICA

Najveći kip na svijetu je Spring Temple Buda ukupne visine 153 metra, uključujući 20 metara visok tron u obliku lotosa i 25 metara visoku zgradu. Kip je završen 2008. godine.