Ima žena, ima Balkana, ali nema se para!

Međunarodni ženski filmski festival (IFFF) je otvorio hvaljeni i nagrađivani filmski uradak Na putu redateljice Jasmile Žbanić.

15.4.2010.
17:13
VOYO logo

Jasmila Žbanić je jedna od njih, ali mora se primijetiti da ih nema puno - redateljica na području Balkana. Ove godine je stoga u fokus Međunarodnog ženskog filmskog festivala stavljen Balkan.

Organizatori su za otvaranje festivala izabrali njen film Na putu, koji je oduševio publiku u ovome milijunskom njemačkom gradu, upravo zbog žene koja je režirala film i priče o životu jedne žene, objašnjava kustosica festivala, Betty Schiel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasmila Žbanić je jednostavno izvanredna redateljica, ne samo u regiji Balkana, nego i međunarodno, na cijelom svijetu. A naravno tu je tema i jedna žena. Ipak se radi o priči o jednoj mladoj ženi, koja doživljava da se njezin momak radikalizira. I to sve zajedno odgovara uz naš festival", izjavila je Schiel, prenosi Deutsche Welle.

Balkan je ove godine stavljen u žarište festivala. Ne samo zbog tematike koju redateljice obrađuju u svojim filmovima, nego i zbog toga što su se dosad žene vrlo rijetko usudile uopće postati redateljice, odnosno raditi u domeni, kojom još uvijek vladaju muškarci. Posebice je bilo teško pronaći uspješne redateljice u Hrvatskoj i Srbiji, kaže Schiel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi se kao razlog nedostatka redateljica u Hrvatskoj i regiji moglo naslutiti da je to možda zbog nešto tradicionalnije orijentiranog društva nego na Zapadu, ta konstatacija bi bila pogrešna.

No glavni razlog je nedostatak novca, uvjerava Rada Šešić, filmska kritičarka i redateljica, koja već dugi niz godina živi u Nizozemskoj, a ovdje je jedna od kustosica festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima autorica! Upravo sam se vratila iz Hrvatske s Dana hrvatskog filma. Bila sam tamo u žiriju i gledala jako puno kratkih i igranih filmova, koje su napravile žene, mlade djevojke, koje ili studiraju ili su tek završile zagrebačku Akademiju. Nije, znači, kriza žena autora. Kriza je kinematografije, koja nema dovoljno novaca da proizvede deset filmova godišnje, nego proizvede tri", objasnila je Šešić za Deutsche Welle.

Organizatori Međunarodnog ženskog filmskog festivala u Kölnu se slažu s ovom konstatacijom da je sve više mladih žena koje sudjeluju u stvaranju filmova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članica žirija, poznata glumica iz Srbije, Mirjana Karanović, je također uočila da se vremena polako mijenjaju - "na sreću", kako kaže. "Danas ima mnogo žena koje, ne samo da su u stanju da napišu dobru priču i dobar scenarij, nego da budu i vođe jednog takvog velikog tima ljudi, koji je neophodan da bi se snimio film", kaže Karanović i naglašava: "Drago mi je da ću moći sjediti ovdje, opustiti se i uživati gledajući razne priče, razne filmove, koje inače tko zna da li bih ikad igdje mogla vidjeti.", prenosi em>Deutsche Welle.

Uz filmski hit domaće proizvodnje Na putu, na festivalu će biti prikazan Ručak, kratki film hrvatske redateljice i video-umjetnice Ane Hušman, koja je 2008. bila pobjednica Dana hrvatskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo