I krađa u supermarketu može biti umjetnost

U Rijeci u Galeriji SIZ u petak u 20.

18.11.2011.
11:32
VOYO logo

"U pozadini rada stoji umjetnička akcija krađe po supermarketima skoro svih trgovačkih lanaca u Rijeci i okolici. Tijekom dva mjeseca krala sam najnužnije namirnice i proizvode, bez kojih ne možemo preživjeti, a izlažem ih pod nazivom 'Lijepa naša domovino' koji na ironičan način aludira na stanje u državi koja je sagrađena i živi po naslijeđenom principu 'Snađi se, druže!' u njegovom najkoruptivnijem smislu", ispričala je Milijana Babić za Novi list.

Tako će se među izlošcima naći brašno, krumpir, šećer, sol, higijenski ulošci... Svaki će izložak biti popraćen ispisom s točnim podacima o mjestu i vremenu krađe svakog proizvoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Snađi se, druže!' možemo shvatiti i afirmativno

"S obzirom da se zasniva na kaznenom djelu, rad problematizira ideju morala, odnosno gubitka morala i lažnog morala u okvirima hrvatske stvarnosti... Kako se ukradeni predmeti istodobno tiču pitanja društveno najugroženijih, čije je preživljavanje u doba recesije prava umjetnost, krilaticu 'Snađi se, druže!' možemo shvatiti i afirmativno", objasnila je umjetnica. Kaže da je nikad nisu uhvatili u krađi, ali da jesu, i to bi postalo sastavni dio rada. U početku joj je bilo nelagodno krasti, ali je i to prevladala i svaku krađu na kraju doživjela isključivo kao uspjeh. "Pokazalo se da je nadzor daleko od savršenog, tako da se krasti može...", kazala je Babić, inače diplomirana kiparica (studirala je na odsjeku likovnih umjetnosti na Durban Institute of Technology u Južnoafričkoj Republici, a magistrirala 2007. na Akademiji likovnih umetnosti in oblikovanja u Ljubljani).

'Radni dan' kopanja po smeću

Na izložbi će predstaviti i 20-minutni video 'Radni dan' proistekao iz istoimene akcije kopanja po smeću. Tu je akciju umjetnica izvela u svibnju, u sklopu festivala Dopust, a sastojala se od kopanja po kontejnerima za smeće i traženja povratne ambalaže. Za osam sati kopanja po smeću, uspjela je zaraditi čak 26 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo