Pričali smo s voditeljem muzeja automobila Budicki, kaže da mu je Ministarstvo upravo ukinulo dotacije

Valentino Valjak za Telegram govori o ovoj neočekivanoj odluci

Odlukom Ministarstva kulture muzej automobila Ferdinand Budicki za sve svoje prijavljene aktivnosti i programe za 2016. neće dobiti ništa. Premda je staro povjerenstvo donijelo odluku o tome kako će dobiti 30.000 kuna, diskrecionom odlukom to je poništeno.

“Dobili smo dopis u kojem stoji da ove godine nećemo dobiti sredstva za naš program. Obrazloženja nema, samo je u jednoj rečenici priopćena ta odluka kako nas ne mogu podržati. To je priličan šok”, kaže za Telegram voditelj ovog muzeja automobila Valentino Valjak. “To je sada vezano uz novu vlast i nova povjerenstva, jer mi smo dobili 30.000 kuna, što je nedavno i objavljeno. To nije nije neki velik novac za godišnji pogon, no sada je, eto, srezano na nulu”.

Paradoksalna odluka

Pitamo Valjka hoće li ovo ugroziti muzej. “Prošli smo i teže trenutke, ali je ovo paradokslno s obzirom na sve što smo postigli u, primjerice, Noći muzeja (kojeg financira Ministarstvo kulture) na kojoj smo redovito jedan od najposjećenijih muzeja, u radu s učenicima osnovnih i srednjih škola vezanom za izvanškolsku nastavu…”, kaže.

Ovaj muzej automobila nalazi se u zgradi bivše tvornice Pluto u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog. Sve je krenulo iz entuzijazma, kada je Udruga Ferdinand Budicki, koje je Valjak na čelu dobila prostor ljudi su počeli donositi automobile, fotografije, motocikle…

Valentino Valjak, voditelj muzeja automobila Ferdinand Budicki
Valentino Valjak, voditelj muzeja automobila Ferdinand Budicki Borko Vukosav/Telegram

Nema objašnjenja

Ovaj je muzej aplicirao za likovnu kulturu, pripremaju projekt izložbe u Zagrebu s, kako nam kaže Valjak, nikad viđenim materijalom s početka 20. stoljeća i početaka motorizacije u Zagrebu i prvim automobilima. Uz to Valjak je s ovim sredstvima planirao financirati izradu kataloga muzeja i brošure. “Ništa ekstravagantno, taj smo novac dobivali svake godine, a nikakvog objašnjenja nema”.

Intervju s voditeljem muzeja Ferdinand Budicki iz travnja 2015. pročitajte OVDJE.

Danas smo dobili dopis od MINISTARSTVA KULTURE gdje nas obavještavaju kako je MUZEJ AUTOMOBILA FERDINAND BUDICKI za sve…

Gepostet von MUZEJ AUTOMOBILA FERDINAND BUDICKI & www.otk-ferdinadbudicki.hr am Mittwoch, 18. Mai 2016