Grad s titulom koja je poput zgoditka na lutriji

Slovački gradić Košice ima dugu multikulturnu tradiciju. Ali i ozbiljne probleme. No to bi se uskoro trebalo promijeniti – Košice u 2013.

28.12.2012.
7:48
VOYO logo

Mnogi dijelovi Košica, malog grada u istočnoj Slovačkoj, pretvoreni su u gradilišta. 2013. godine grad će, naime, biti kulturna prijestolnica Europe i u njega će se sliti mnogo novca. Samo 60 milijuna eura iz budžeta Europske unije. Od toga su nastali ili će nastati nove ulice, novi trgovi, parkovi i bit će ostvareni drugi projekti. Jedan od njih je i kompletna rekonstrukcija jedne napuštene vojarne u kojoj će se nalaziti novi kulturni i kreativni centar. I jedan stari i oštećeni bazen će biti pretvoren u multifunkcionalni izložbeni prostor.

Skoro nitko ne vjeruje u pravovremeni završetak novih objekata. ''To nije ni važno'', kaže Jan Sudžina, direktor Društva za pripremu projekata kulturne prijestolnice. 2013. godine se u Košicama neće održavati neki festival, nego se radi na dugoročnoj transformaciji jednog postsocijalističkog grada u moderni. To konkretno znači da Košice koriste titulu glavnog grada kulture i popratne čimbenike, poput novca i pažnje za osmišljavanje svog novog imidža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sve bude teklo po planu, grad će u doglednoj budućnosti postati platforma za kreativnu suradnju biznisa i umjetničke scene u istočnoj Slovačkoj. Tamo bi trebao nastati Centar za umjetničku i industrijsku produkciju i Košice više nitko neće moći zaobilaziti. Danas to nije slučaj. Do Košica se ne dolazi tek tako. Taj grad je 500 kilometara udaljen od Varšave, 1.140 od Berlina, 1.550 od Bruxellesa. Putovanje vlakom ili automobilom je dugo, a direktni zrakoplovni letovi postoje samo iz Beča, Bratislave i Praga.

Košice – najznačajniji grad mađarske kraljevine

To, međutim, nije uvijek bilo tako. Košice su nekad bile prosperitetan i bogat grad. O tome svjedoči impresivna gotička katedrala, povijesna zgrada kazališta iz 19. stoljeća i brojne lijepe kuće u starom gradu, koje su preživjele dva svjetska rata. Košice su stoljećima slovile za jedan od najvećih i najznačajnijih gradova mađarske kraljevine. U 19. stoljeću nastale su nove manufakture i tvornice – u gradu se obrtao velik novac, što se i vidjelo na novim, reprezentativnim secesijskim zdanjima, piše Deutsche Welle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 1918. raspala se Habsburška monarhija Austro-Ugarska, Košice su pripale Čehoslovačkoj. Od 1938. do 1945. ponovo su pripadale Mađarskoj, a od 1945. opet su se vratile Čehoslovačkoj. Od 1948. zemljom su zavladali komunisti i u gradu je provedena industrijalizacija. Izgradnjom željezare u Košicima porastao je ekonomski značaj grada, nastale su nove četvrti sa socijalističkim stambenim zgradama. Onda je 1993. pala Željezna zavjesa, Čehoslovačka je podijeljena na neovisne države Češku i Slovačku, a Košice su gurnute na periferiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo