Goran Dević gostuje u Dokukinu

Ovaj četvrtak, 31. ožujka program zagrebačkog Dokukina posvećen je hiperproduktivnom i višestruko nagrađivanom domaćem redatelju, Goranu Deviću.

29.3.2011.
12:07
VOYO logo

U 19 sati na programu su njegovi stariji dokumentarci ‘Park u izgradnji’ (2008. i ‘Sretna zemlja’ (2009.), a u 21 sat, nakon premijera na ZagrebDoxu, prikazujemo njegove nove srednjemetražne filmove ‘Poplava’ i ‘Don Juans: Oprostite gospodična’.

‘Poplava’ prati situaciju nakon poplave u Lici, kada čitavo područje oko rijeke Like postaje golemo jezero, a jedina komunikacija odvija se čamcem. S obzirom na mješano stanovništvo tog kraja, lokalni Srbi i Hrvati prisiljeni su surađivati, ‘ujedinjeni u zajedničkoj muci’ i povezani, sada jedinstvenom rijekom koja povezuje sela. Na zadnjem Sarajevo Film Festivalu, Dević je za ovaj film osvojio nagradu EDN Talent Grant, nagradu najveće europske dokumentarističke mreže European Documentary Network.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Don Juans: Oprostite gospodična’ duhoviti je dokumentarac o začudnom tečaju za strance, koji se održava u Zagrebu. Uglavnom američki državljani dubljeg džepa, od samozvanog poduzetnika Ranka Magamija dolaze naučiti samo jednu vještinu – kako zavesti ženu i odvesti je u krevet.

Nakon projekcije u 21 sat, moći ćete razgovarati s redateljem i reći što mislite o njegovim filmovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Dević diplomirao je režiju na zagrebačkoj ADU, gdje danas radi kao asistent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Autor je dokumentarnih i igranih filmova nagrađivanih u zemlji i inozemstvu: ‘Don Juans: Oprostite gospodična’, ‘Poplava’, ‘Sretna zemlja’, ‘Susjedi’, ‘Tri’, ‘Crnci’, ‘Park u izgradnji’, ‘Ma sve će biti u redu’, ‘Nemam ti šta reći ljepo’, ‘Jesam li se zajebo?’, ‘Uvozne vrane’, ‘Knin’. Trenutačno završava novi dokumentarac: ‘Željezara Sisak’. Njegove ‘Uvozne vrane’ osvojile su nagrade u Motovunu, Sarajevu i Danima hrvatskog filma.

Dugometražni igrani prvijenac ‘Crnci’ koji je napravio zajedno sa Zvonimirom Jurićem svrstan je među najbolje suvremene domaće filmove, što potvrđuje i gomila nagrada: Motovun FF, Festival autorskog filma - Beograd, LIFF - Ljubljana, Film Festival Cottbus, Pula film festival… – Zlatne Arene za režiju i sporednu mušku ulogu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo