Godinu dana bez Sime

Prije točno godinu dana, nakon duge i teške bolesti, preminuo je pisac, pjesnik, novinar i kolumnist Simo Mraović.

16.12.2009.
11:06
VOYO logo

Simo Mraović svoju je literarnu karijeru započeo 1980-ih kao pjesnik, izdavši prvu zbirku Sezona otrova 1986. godine, sa samo dvadeset godina. Uslijedile su zbirke Rimljanima nedostaje milosti (1990.), Na zemlji je sjena (1994.), Između usana (1997.), Laku noć, Garbo (2001.), Gműnd (2004.) i Nula nula (2006.), u kojima se Mraović pokazao kao duhovit i lucidan autor.

Književna senzacija postao je kad je izdao roman Konstantin bogobojazni 2001. godine, koji je unatoč napadima određenog dijela kritike doživio čak tri izdanja. Većini je čitatelja Simo bio poznat po kolumni Sex - Simo i tamo koju je objavljivao na T-portalu, u kojoj je odgovarajući na pitanja čitatelja/ica osvajao sve više domaće publike. Kolumne su mu i ukoričene u knjigama Varaj me nježno iz 2006. i zbirki priča Bajke za plažu iz 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaslužan je i za osnivanje i pokretanje književnog talk-showa 'Kava i kolači', kojeg je nedjeljom vodio u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. U njoj je nedavno obilježena i desetogodišnjica postojanja tog showa, prigodno posvećena Simi.

Mraovićeva najpoznatija djela, Konstantin Bogobojazni i zbirka pjesama Gmünd, prevedene su na ukrajinski i bugarski jezik, a dijelovi knjiga na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je umro prije nego je stigao završiti svoj posljednji roman Doktor Biblije, u rujnu ove godine premijerno je izveden balet (Samoća) Ipak je san inspiriran neobjavljenim dijelovima romana koji su se pojavili u tisku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo