Uz Dan Europe

GDJE STE BILI 2016. GODINE? U Laubi se održava ‘zapaljiva priredba za zapaljivo vrijeme’

Motovun Film Festival (MFF) u sklopu događanja “Gdje ste bili 2016. godine?” u zagrebačkoj “Laubi” prikazuje dva filma o buđenju nacizma – na Dan Europe, 9. svibnja, prvi put prikazuje kontroverzni dokumentarac “Desno, dva, tri – kamo ide Europa”, a dan kasnije filmski klasik “Cabaret” Boba Fossea.

Film “Desno, dva, tri – kamo ide Europa” kanadskog redatelja Cristophera Bobyna, koji prikazuje rast ekstremne desnice u Poljskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj,  izazvao je veliku pozornost domaćih medija nakon što je nedavno premijerno prikazan na kanalu Arte, ponajviše zbog prikaza takvih pojava u Hrvatskoj.

Za ovu priliku, prikazat će se Hrvatska priča, u trajanju 30 minuta, koja kroz ideologiju koju iznose prepoznatljivi akteri, rituale i masovna okupljanja, donosi priču o desnici viđenu stranim očima, pokušavajući razumjeti njezine izvorišta i uzroke, najavili su organizatori MFF-a. U fimu govore predsjednik HČSP Ivan Tepeš i predsjednik Mladeži HČSP Ivan Čirko, te spisateljica Slavenka Drakulić.


SRAMOTA PRED ČITAVOM EUROPOM: U Njemačkom dokumentarcu HDZ-ovac pjeva ustašku budnicu

Nastupaju i Dunja Vejzović i Rade Šerbedžija

Uz film, na programu je i satirična Priredba u kojoj će prijatelji festivala, predvođeni Dunjom Vejzović i Radom Šerbedžijom, govoriti, recitirati i pjevati na temu aktualnih prilika u Hrvatskoj. “Bit će to zapaljiva priredba za zapaljivo vrijeme”, ističe se u najavi.

S obzirom da se 9. svibnja obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, sljedeće se večeri u “Laubi” prikazuje “Cabaret”, višestruki dobitnik Oscara, koji govori o stanju duha predratnog Berlina u vrijeme buđenja i jačanja nacizma, “kada svakim danom jačaju podjele na nas i njih i u kojem je sve opasnije i nepoželjnije biti Židov ili stranac, a neistomišljenike tuku u zabačenim ulicama”.

Te će dvije projekcije najaviti ovogodišnje izdanje Motovun Film Festivala, koji će se održati od 26. do 30. srpnja i u okviru čijeg će se popratnog programa, pod istim imenom “Gdje ste bili 2016?”, prikazati serija filmova o desnom ekstremizmu u Europi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr