FOTO: / Pogledajte najbolja fotografska ostvarenja

Muzej Mimara u Zagrebu predstavlja biennalnu, žiriranu izložbu pod nazivom AKTUALNO 2+60 Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, koja se ujedno održava i uz 60. godišnjicu udruge.

1.6.2010.
14:25
VOYO logo

Izložba na kojoj izlažu fotografi, članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a otvara se 1. lipnja u 20 sati i traje do 21. lipnja.

U predgovoru izložbe Višnja Slavica Gabout napisala je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Projekt Aktualno osmišljen je prije dvije godine kao žirirana izložba najboljih recentnih fotografija istaknutih fotografa Sekcije za fotografiju ULUPUH-a, na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu. Namjera mu je bila da kroz mnoštvo osobnih vizura i interpretacija prikaže sliku današnjice okom umjetnika-fotografa. (...)

U tom tragu organizirana je ove godine izložba AKTUALNO 2, kojoj je u nazivu dodan broj 60 kao novi (jednokratni) element u koncepciji. Onaj koji je označio da se AKTUALNO 2 poklopilo sa značajnim jubilejem: 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a, krovne Hrvatske udruge za primijenjenu umjetnost i dizajn, unutar koje je Sekcija za fotografiju jedna od najbrojnijih i najaktivnijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba AKTUALNO 2+60 tako ovaj put promišljenim izborom fotografskih radova ne samo kvalitativno sumira visoka estetska dostignuća pojedinih znanih fotografa učlanjenih u ULUPUH, nego svjedoči i o dugogodišnjoj aktivnosti i vitalnosti ove sekcije, koja već odavno ima vrhunske fotografske majstore za svoje članove, ali koja se isto tako svake godine redovno i obnavlja mladim snagama. (...)

Žiri se u projektu AKTUALNO 2+60 trudio pri selektiranju radova odabrati „najbolje od najboljega“, kako bi ispunio predispozicije da se, obzirom na broj sudionika i njihovu nesumnjivu likovnu reputaciju, ova izložba pretvori u malu smotru suvremene hrvatske fotografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni kriteriji pri selekciji zato su bili ne samo kreativnost i suvremenost, nego i likovnost u pristupu i metjerska izvrsnost (...) Okupljeni u projektu AKTUALNO 2+60, četrdeset jedan umjetnik različitih izričaja, poetika, likovnih usmjerenja, čak i generacija, tu na kraju, zajedno, začudno ujednačeno likovno govori, pokazujući s jedne strane vizualno bogatstvo cjeline, a s druge individualno bogatstvo osobnih, autorskih koncepcija i likovnih priča.

Priča koje su na više od sto radova prezentirali, kao pojedinačne radove, ili kao manje serije, Stanko Abadžić, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagović, Marija Braut, Saša Ćetković, Matej Dokić, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetić, Romeo Ibrišević, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaić, Aleksandar Kosanović, Dražen Lapić, Danijela Lušin, Tomislav Marić, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurečić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelić, Ivo Vučetić, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanović.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorica koncepcije: Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Žiri: Višnja Slavica Gabout, Danijela Lušin - fotografkinja, profesorica fotografije, Erika Šmider – fotografkinja, Tomislav Marić – fotograf, Leila Topić, povjesničarka umjetnosti, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 21. lipnja, utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 19 sati, nedjeljom od 10 do 14 sati, dok je u ponedjeljak Muzej zatvoren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Zagreba, izložba će se od 3. do 30. rujna održati u Galeriji "Batana" u Rovinju, te potom, od 7. do 23. listopada u Narodnom muzeju Labin u Labinu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo