FOTO: / Otpor i revolucija u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku

Za razliku od svog prvog izdanja, ovogodišnje Perforacije održavaju se u tri hrvatska grada, a u fokus stavljaju otpor, revoluciju i položaj pojedinca u društvu.

12.10.2010.
15:39
VOYO logo

Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti održat će se u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku od 16. do 25. listopada.

Program su na održanoj presici predstavili Zvonimir Dobrović, programski voditelj i Tajana Josimović, koordinatorica, a govorili su i Luka Dragić, glumac čiji je performans uključen u program i Nora Krstulović kao predstavnica medijskog partnera s kojim festival provodi prvu 4SQ kampanju u kulturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je riječ o mladom festivalu, Perforacije kulturnu scenu žele učiniti što transparentnijom, te mladim umjetnicima iz zemlje i regije dati što veću vidljivost.

O bogatom programu dovoljno govori činjenica da predstavljaju čak 27 izvedbi, od kojih je 17 u festivalskoj produkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnopravno i konsekutivno održavanje programa izvan Zagreba, u suradnji s organizacijama Drugo more u Rijeci i Art radionicom Lazareti u Dubrovniku, potreban je doprinos i decentralizaciji kulture, u okvirima mogućnosti ovog festivala.

Zagrebački dio programa otvara Montažstroj s ''proročanskom'' predstavom Vatrotehna koja je na repertoaru 18. listopada u ZKM-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizu umjetnika čiji ovogodišnji projekti trebaju širinu otvorenog prostora dodaje i Nikola Uzunovski iz Makedonije koji će konstruirati umjetno sunce, koje neće biti prizemljeno, već će lebdjeti ispred MSU-a u Zagrebu.

Vlasta Delimar i Milan Božić će na glavnom trgu u Zagrebu izvesti performans u sjećanje na Toma Gotovca, a Željko Zorica će na istom mjestu postaviti atraktivnu instalaciju s kojom će se mnogi sigurno dobro zabaviti, što je samo jedan od ukupno četiri njegova projekta u programu Perforacija. Posebno je važan njegov rad Misa za Jamesa Leeja, koji u poznatoj autorovoj maniri koristi dokumentarističke metode konstruiranja novog narativnog i atmosferskog komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni rad će se moći vidjeti tijekom jedne od najatraktivnijih festivalskih večeri – Noći performansa, kad će na jednom mjestu biti predstavljeno sedam performansa, među ostalima i Siniše Labrovića, Luke Dragića, Slavena Tolja, Olivera Josifovskog i Filipa Jovanovskog.

Riječko izdanje održat će se 16. i 17. listopada, a dubrovačko od 23. do 25. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvažnijih segmenta drugog izdanja Perforacija zasigurno predstavlja njihova ekološka komponenta, kao početak 5-godišnjeg projekta podržanog od EU. Zaštita okoliša i povezivanje kulturne i znanstvene prakse, zasigurno predstavlja ogroman korak za razvoj ovog mladog festivala.

Ovogodišnje Perforacije stvaraju poseban prostor ekološki angažiranoj umjetnosti percipirajući klimatske promjene i odnos prema okolišu kao goruće teme hrvatskog i društva u cjelini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perforacije će ugostiti i Simpozij o kulturnom menadžmentu za 200 sudionika iz Hrvatske i regije koji će voditi Michael M. Kaiser i David Kitto iz Centra za izvedbene umjetnosti John F. Kennedy iz Washingtona, jedne od najvećih umjetničkih organizacija u SAD-u. Cilj je Simpozija edukacija i jačanje kapaciteta zaposlenih u kulturi ne bismo li uspješnije prevladali sve veće organizacijske i financijske izazove s kojima smo suočeni.

U suradnji s medijskim pokroviteljem, portalom Teatar.hr, Perforacije će ove godine performirati i on-line. Uz prvo domaće korištenje QR koda za oglašavanje u kulturi, Perforacije i Teatar.hr posebno su iznenađenje pripremili svim korisnicima servisa Foursquare. Publici navikloj na web 2.0 standarde i dvosmjernu komunikaciju, festival i njegov medijski pokrovitelj pripremili su i još jednu novost: performativne kabine ili perfoming booths, a koje će na nekoliko lokacija publici omogućiti da vlastite performanse uključi u ovogodišnji program Perforacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo