Novi roman Tajane Obradović dočarat će vam u što se može izroditi dobar posao preko veze

Novi roman Tajane Obradović Onda znaš kako stvari stoje (Funditus, 2013.

22.11.2013.
14:47
VOYO logo

Sve to je i više nego dovoljno da poželite pročitati ono što se skriva među koricama sa simboličnim žutim patkicama, među kojima je i jedna crna, okrenuta u drugom smjeru, naravno.

'Izaberite posao ili profesiju koju ćete voljeti. Naravno, bit će i teških trenutaka, ali posao vam mora biti uživanje. Ne prihvaćajte poslove samo zbog novca, osakatit će vam dušu' riječi su Jamesa K. Flanagana, a Tajana Obradović ih je posudila kao uvertiru u svoju priču koju je odlučila servirati čitateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman Onda znaš kako stvari stoje satkan je od uvjerljivih dijaloga te suptilnih i zanatski vještih prijelaza u monologe. A likovi romana uvući će se čitatelju pod kožu i natjerati ga na dublje promišljanje.

Ovaj (auto)biografski roman britkom satirom progovara o nepotizmu, mobbingu, načinima poslovanja, nagrađivanja i minoriziranja u vrijeme vladavine suvremenih hrvatskih korporacija. Ovo je roman o svemu onome u što se može izroditi dobar posao preko veze. Stoga ne nosi slučajno podnaslov Harakiri na balkanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman su, uz autoricu Tajanu Obradović, u četvrtak predstavili književnica Milana Vuković Runjić i urednica Vera Vujović, a za vođenje programa bio je zadužen radijski voditelj Silvano Gospodarić.

Brojne okupljene odmah na samom početku predstavljanja zaintrigirao je moderator Silvano Gospodarić, tražeći da ruku dignu oni koji rade posao koji vole i u kojem uživaju. Malo je bilo takvih i on ih je nazvao pravim sretnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema romana – mobbing – teška je i mučna, a, nažalost, mnogima jako poznata. Upravo o tome Tajana Obradović progovara u svom novom romanu.

'Izravno, jednostavno i efektno, detektorski. Gorka pilula stvarnosti otopljena u velikoj mjeri(ci) zdravog duha. Svojim prvim romanom Cybersex - Čarobna šuma (Funditus, 2011.), autorica se predstavila kao vrsna promatračica i istraživačica devijantnih fenomena suvremenog doba. I u ovom je proznom ostvarenju, tematizirajući jedan od akutnih društveno-etičkih problema hrvatske današnjice, ostala vjerna orijentaciji čije je naznake već tada dala', riječi su urednice knjige Vere Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Tajaninom uvjerljivom, vještom i zrelom pisanju na promociji je govorila i Milana Vuković Runjić, a puno toga o samom romanu napisao je i Krešimir Butković, književnik, književni kritičar i kolumnist u svojoj recenziji: 'Ovaj triler usisava te poput vakuuma oko crne jame i ne dopušta ti da se izbaviš iz ruku Korporacije. Uz Veroniku, glavni lik romana, patite, strepite i suosjećate. U jednom trenu osjećate se potopljeno i beznadno. Izmoždeni perfidnim zagorčavanjem života, onim poznatim mobbingom, koji trpi većina malih zaposlenih pijuna u ovoj zemlji, dovedeni ste na raskrižje: potonuti ili se dići iz pakla u koji vas gura korporacijska Obitelj. Veronika zna kako stvari stoje, a sada je i meni sve jasnije. Želite li si objasniti zašto pola političke elite čami u istražnim zatvorima, onda je ovo roman za vas. Brza radnja u rafalnom kolopletu likova u kojima se mnogi od nas prepoznaju. Velike firme melju svoje male uposlenike. Može li im se suprotstaviti? Zakon tvrdi jedno, sud treće, a vama preostaje napeta igra živaca.'

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo