FOTO: / Novi Zagreb postao okupljalište knjigoljubaca

Međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber otvario je svoja vrata 10. studenog u 10 sati, a tijekom četiri dana predstavit će 250 nakladnika. Prvog će se dana proglasiti i pobjednik V.B.Z.

10.11.2010.
10:59
VOYO logo

Ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić otvorio je na Zagrebačkom velesajmu (ZV) 33. međunarodni sajam knjiga i učila - Interliber.

"Interliber je šarolik i sveobuhvatan uvid u stanje hrvatske i strane knjige, a kao takav utočište je ne samo bibliofila, nego i mnogih obitelji koje uz lijepu knjigu tragaju za kulturnim sadržajima", rekao je na otvorenju ministar kulture. Istaknuo je da ministarstvo skrbi o položaju i statusu pisca te dodao kako svake godine pojedinim autorima dodjeljuje stipendije za poticaj. Napomenuo je kako će ministarstvo uvesti i plaćanje naknade za posudbu knjiga u knjižnicama kako bi se zaštitila autorska prava te poboljšao položaj pisca. Podsjetio je da ministarstvo tradicionalno sudjeluje i u otkupu knjiga za sustav narodnih knjižnica te dodao kako također financira prijevode djela hrvatskih autora na strane jezike. Ocijenio je kako se, unatoč globalnoj krizi i ostalim okolnostima, knjiga pokazala "žilavom i čvrstom valutom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interliber je izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage hrvatskih pisaca'', izjavio je Biškupić.

Prvog dana održavanja Interlibera V.B.Z. će dodijeliti nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime dobitnika nagrade od 100 tisuća kuna, kao i pobjednički roman, bit će predstavljeni na press konferenciji u srijedu, 10. 11. 2010. godine, u 13.30 sati, na štandu V.B.Z.-a u paviljonu 5. Sudjeluju: članovi žirija, predstavnici V.B.Z.-a... Trinaest rukopisa, od ukupno 103, koliko ih je pristiglo na natječaj, ostalo je u najužoj konkurenciji za nagradu: Karusel, pod šifrom autora R n B Priča o Ribi, pod šifrom autora Gojko Barcelona, pod šifrom autora Xavi Blasfemina, pod šifrom autora 1306977blsf, Sve Mirkove procesije, pod šifrom autora 7227 Kohabitacija, pod šifrom autora Jose Maria Garcia Asensio Tramvajci, pod šifrom autora Balkanachtjedecrvenotepihašbiti 50 Tamara i kradljivac biti, pod šifrom autora Lajka Srećan put, Herr Gluck!, pod šifrom autora Rjepnin Zapeta, pod šifrom autora Niccott Treći sudnji dan, pod šifrom autora Wuwuzela Bio jednom kraj, pod šifrom autora Tragičar Rez, pod šifrom autora Kvakan 22 Žiri je izuzetno zadovoljan ovogodišnjom kvalitetom pristiglih rukopisa, o čemu svjedoči i brojka od čak njih 13 koliko ih je ušlo u uži izbor (što ni jednom u proteklih devet godina nije bio slučaj). U četvrtak, 11. studenog od 12 sati nagrađeni autor/ica gostovat će na štandu V.B.Z.-a u 5. paviljonu, a u 19.30 sati održat će se svečana dodjela nagrade u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, uz tradicionalni domjenak.

Program na pozornici u paviljonu 6 prvog dana izgleda ovako: 11.00 sati Otvorenje sajma Interliber 2010 12.30-13.00 Promocija časopisa "Kupusov list" 13.00-13.30 Prevodilački svjetovi - predstavljanje Društva hrvatskih književnih prevodilaca Organizator: Društvo hrvatskih književnih prevoditelja 16.00-16.30 Promocija slikovnice "Zeko i potočić" Organizator: Naša djeca d.o.o. 18.00-18.30 Promocija naslova "Besmrtni se vraćaju" - Tajne Katara i Bogumila Organizator: Bogumilski duhovni centar 18.30-19.00 Program "Predstavljanje knjige Mali Chopin i mali popratni koncert"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocija knjige/slikovnice "Mali Chopin“ autora Michala Rusineka i nastup pijanista pobjednika dječjeg šopenovskog koncerta Zagreb 2010 povodom "Godine Fryderyka Chopina" Među mnoštvom ''aduta'' domaćih nakladnika koje će predstaviti na Interliberu, izdvojili smo, po našem sudu, najbitnije.

Profil će na sajmu predstaviti roman 'Pripovjedač priča' Marija Vargasa Llose, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naklada Vuković & Runjić je pripremila roman Salmana Rushdiea , 'Luka i plamen života', dok je Disputov adut remek-djelo francuskog suvremenog klasika Jeana Geneta.

Od ponude Frakture izdvajamo novi roman nagrađivanog mađarskog pisca Petera Esterhazyja, 'Ništa od umjetnosti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Interliberu će se predstaviti i novo štivo Paula Austera, Raymonda Carvera, Shusaku Endoa, Johna Le Carrea, Amelie Nothomb i Tobiasa Wolffa.

Prethodni članci:

arti-201011080406006 arti-201011020417006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo