FOTO: / Jelena Radan strastvenija no ikad

Jelena Radan svoju potragu za fadom nastavlja kroz djelovanje u projektu na daskama HNK - u praizvedbi baleta Varijacije u f.ado molu portugalskog koreografa Huga Viere.

4.3.2010.
14:59
VOYO logo

Jelena Radan svoj glazbeni program Moja potraga za fadom opisuje kao usporedni kolosijek s njezinim prepoznatljivim djelovanjem u glazbi.

Nakon istoimenog live albuma nastalog tijekom njezinih prvih koncerata fada 2005. godine, imala je priliku sa svojim glazbenicima na Peristilu 2007. održati i zapažen koncert nazvan Da vida quero os sinais – Od života želim znakove, te je isti istovremeno bio i snimanje DVD izdanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„I doista, život je ispunjen znakovima“, kaže Jelena, koja će u sklopu predstave portugalskog koreografa Viere interpretirati nekoliko pjesama uživo, u pratnji svojih glazbenika Joška Tomića i Marija Stojana.

Ravnateljica baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Irena Pasarić, uputila je poziv Jeleni Radan da se priključi ansamblu i cjelokupnoj ekipi baleta Varijacije u f.ado molu, a u predstavi će biti korištene i snimke u interpretaciji najpoznatijih portugalskih pjevača fada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O iskustvu suradnje na ovom nadasve zamljivom projektu Viere, Jelena Radan govori s puno emocija: „Izbliza doživljavam život balerina i baletana i tako gledajući ih, upijam njihovu disciplinu i umjetnost i nadahnjujem se u stvaranju osjećaja koji se potom prenose publici. Osjećaja sjete, čežnje, bolne praznine neispunjenih želja, ali i vapaj, ponos, traganje.“

Inače, koreograf Hugo Viera, trenutačno je jedan od najzapaženijih europskih koreografa. Svoju je karijeru započeo kao plesač u Portugalu, plesao je i u ansamblu portugalskog Nacionalnog baleta, a od 2003. svoj je profesionalni život posvetio koreografiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zahvalna sam na prilici u kojoj svakodnevno svjedočim procesu rada na jednom ovakvom projektu“ kaže jedina hrvatska interpretatorica portugalskog fada Jelena Radan i nastavlja „Suradnja s Hugom i njegovim asistentom di Palmom je izvrsna i poticajna jer imaju pravi pristup cijeloj priči i svima nama. Jednostavno vjeruju...“

„Puno je rada i traganja preda mnom kako bih bila dostojna ove glazbe, a rad na ovom baletu može me samo približiti tom čeznutljivom cilju. Samo strah, samo strah… kaže jedan fado. A ja osjećam… samo strast, samo strast…“ zaključuje Jelena Radan. Predstavu Varijacije u f.ado molu publika će premijerno moći pogledati u subotu, 6. ožujka u 19.30 sati, a nakon premijere 9., 10., 13., 15., 19., 20. i 21. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ansaml predstave: Edina Pličanić Mirna Sporiš Olja Jovanović-Zurovac Mihaela Devald Pavla Mikolavčić Petra Vargović Ksenija Krutova Sabrina Feichter Natalia Horsnell Yuka Ebihara Marija Brešćanović George Stanciu Daniil Yastrebov Dan Rus Eugen Dobrescu Benjamin Duran Arcadie Belenco

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo