FOTO: / Hrvatske književnice na pin-up kalendaru

Ženske književne zvijezde kao glavni modeli krase treći po redu luksuzni art kalendar čija su tema hrvatske spisateljice koje su obilježile ovu 2010. godinu svojim djelima.

16.12.2010.
19:51
VOYO logo

Riječ je o nekomercijalnom proizvodu kojem nema nikakve estradizacije i medijskog inženjeringa, već je cilj doista promocija određenih segmenta hrvatske kulture, ovoga puta istaknutih hrvatskih spisateljica.

Kalendar financira i naručuje nekonvencionalan tip i zaljubljenik u umjetnost Boris Markoja, osnivač i direktor zagrebačke tvrtke Markoja d.o.o., čija tvrtka proizvodi i prodaje optičke kabele, a art kalendare izrađuje isključivo za svoje potrebe pa je njihova naklada svega tristo do petsto primjeraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi kalendar bio je posvećen rocku, s fotografijama Mije Vesovića u odabiru i produkciji Branka Kostelnika, drugi i još uvijek važeći kalendar onaj je s domaćim glumicama za koji je uvod napisala Mani Gotovac, a sada je red došao na književnice.

Na kalendaru se tako nalaze: Ivana Simić Bodrožić, koja je romanom Hotel Zagorje i otvorila 2010. kao godinu žena u hrvatskoj književnosti, slijedi je nagrađivana novinarka i književnica Maja Hrgović - friška dobitnica Kiklopa za debitantsku knjigu godine pod nazivom Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo, Ivana Sajko napisala je Povijest moje obitelji od 1941. do 1991. i nakon, Julijana Adamović izdala je zbirku priča Konzerviranje, Sibila Petlevski objavila je Vrijeme laži, Aleksandra Kardum objavila je roman Pratim te, Olja Savičević Ivančević napisala je Adio kauboju, Mirjana Dugandžija ima roman Nekoliko dana kolovoza, Ivana Šojat Kuči autorica je višestruko nagrađivanog romana Unterstadt, Sanja Bilić napisala je Ljubi, ubi, ljubi, Nada Gašić objavila je roman Voda, paučina, a Milana Vuković RunjićDemone i novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne, ovo nije kalendar za kamiondžije, nije kalendar koji će se naći u prodaji, pa njegova koncepcija i nije da književnice budu golišave i seksi, već da svaka bude ono što jest i onakva kakva jest. Osvrt i pogled na svaku od spisateljica kao i predgovor daje eminentna hrvatska književna kritičarka Jagna Pogačnik, a fotografije potpisuje Andrija Zelmanović.

Čitanje proze, svirka, tulum – zaključit će 2010. godinu kao godinu žena današnjom multimedijalnom promocijom kalendara koja će se u 19 sati održati u zagrebačkoj galeriji Kranjčar (Kaptol 26).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201004060299006 arti-201012110230006 arti-201009020730006 arti-201002190453006 arti-201006160686006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo