FOTO: Hrvatske književnice na pin-up kalendaru

Ženske književne zvijezde kao glavni modeli krase treći po redu luksuzni art kalendar čija su tema hrvatske spisateljice koje su obilježile ovu 2010. godinu svojim djelima.

Riječ je o nekomercijalnom proizvodu kojem nema nikakve estradizacije i medijskog inženjeringa, već je cilj doista promocija određenih segmenta hrvatske kulture, ovoga puta istaknutih hrvatskih spisateljica.

Kalendar financira i naručuje nekonvencionalan tip i zaljubljenik u umjetnost Boris Markoja, osnivač i direktor zagrebačke tvrtke Markoja d.o.o., čija tvrtka proizvodi i prodaje optičke kabele, a art kalendare izrađuje isključivo za svoje potrebe pa je njihova naklada svega tristo do petsto primjeraka.

Prvi kalendar bio je posvećen rocku, s fotografijama Mije Vesovića u odabiru i produkciji Branka Kostelnika, drugi i još uvijek važeći kalendar onaj je s domaćim glumicama za koji je uvod napisala Mani Gotovac, a sada je red došao na književnice.

Na kalendaru se tako nalaze: Ivana Simić Bodrožić, koja je romanom Hotel Zagorje i otvorila 2010. kao godinu žena u hrvatskoj književnosti, slijedi je nagrađivana novinarka i književnica Maja Hrgović – friška dobitnica Kiklopa za debitantsku knjigu godine pod nazivom Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo, Ivana Sajko napisala je Povijest moje obitelji od 1941. do 1991. i nakon, Julijana Adamović izdala je zbirku priča Konzerviranje, Sibila Petlevski objavila je Vrijeme laži, Aleksandra Kardum objavila je roman Pratim te, Olja Savičević Ivančević napisala je Adio kauboju, Mirjana Dugandžija ima roman Nekoliko dana kolovoza, Ivana Šojat Kuči autorica je višestruko nagrađivanog romana Unterstadt, Sanja Bilić napisala je Ljubi, ubi, ljubi, Nada Gašić objavila je roman Voda, paučina, a Milana Vuković Runjić Demone i novinare.

Ne, ovo nije kalendar za kamiondžije, nije kalendar koji će se naći u prodaji, pa njegova koncepcija i nije da književnice budu golišave i seksi, već da svaka bude ono što jest i onakva kakva jest. Osvrt i pogled na svaku od spisateljica kao i predgovor daje eminentna hrvatska književna kritičarka Jagna Pogačnik, a fotografije potpisuje Andrija Zelmanović.

Čitanje proze, svirka, tulum – zaključit će 2010. godinu kao godinu žena današnjom multimedijalnom promocijom kalendara koja će se u 19 sati održati u zagrebačkoj galeriji Kranjčar (Kaptol 26).

Vezani članci:

arti-201004060299006
arti-201012110230006
arti-201009020730006
arti-201002190453006
arti-201006160686006

Povratak na Net.hr