FOTO: / Brodvejski spektakl raspametio Zagreb

U obnovljenom Kinu SC svakog četvrtka, petka, subote i nedjelje igra Footloose, poznati brodvejski hit mjuzikl.

1.4.2011.
10:56
VOYO logo

Novo razdoblje u povijesti hrvatskog mjuzikla započelo je večeras premijerom prvog privatno produciranog mjuzikla na brodvejski način. U samo mjesec i pol dana redatelj i koreograf Igor Barberić postavio je mjuzikl s ozbiljnim dramskim zapletom i teškim karakternim ulogama, zahtjevnim pjevačkim dionicama i složenim koreografskim formacijama.

Istinita priča, prema kojoj je prvo snimljen film, a zatim je postavljena na pozornice Broadwaya i West Enda, na novoj pozornici dvorane Kina SC oživjela je u režiji Igora Barberića. Uigrani je ansambl preko dva sata držao pozornost publike brzim izmjenama i tečnom izvedbom komada u kojem se svjetla nikad ne gase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buntovnog mladića koji se ne može pomiriti sa zabranom plesa u gradiću, u koji se protiv svoje volje doselio s majkom, koju igra jazz pjevačica kristalnog vokala Lela Kaplowitz, utjelovio je Nikola Milat, u svojoj dosad najvećoj ulozi, iznjevši predstavu nevjerojatnom lakoćom i šarmom. Lakonogi tinejdžer oko toga se sukobljava s velečasnim, najozbiljnijim likom mjuzikla kojeg prožima osobna drama, u snažnom baritonu Darija Bercicha.

Povrh svega zaljubljuje se upravo u svećenikovu kći, lik koji je oživjela i kroz koji je narasla talentirana Mateja Majerle potpuno se prepustivši ulozi, a koju će preoteti glavnom negativcu, liku s kojim se savršeno poistovjetio veteran GK Komedija Zoran Simikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao grčki zbor u službi naracije, u ulozi tri prijateljice osjećaj za komiku i glumački instinkt pokazale su Nina Kraljić, Antonija Barišić i Željka Veverec, svaka s nevjerojatnim glasom i samopouzdanjem. Izrazito zabavne i komično karikirane uloge odigrali su Dino Antonić, kao šeprtljavi tinejdžer i Mario Valentić kao ''strogi’ trener''. Mjuzikl je svojim izričajem u dramskim prizorima obogatila iskusna glumica Mirjana Sinožić. U ostalim ulogama pojavljuju se Matija Škvorc, Vesna Ravenščak, Željko Kambić, Maja Grakalić, Snježana Vranješević Julles, Tihomir Kožina, Davor Lovrinić, Igor Bašić i Davor Ćiković.

Hitovi poznati i izvan kazališta Holding on for a Hero, Let’s Hear It for the Boy i Footloose dobili su svoj vrlo uspjeli hrvatski prijevod Ivanke Aničić, uz pratnju, posebno za premijeru, gostujućeg benda iz Švedske. Studente elitnog švedskog muzičkog sveučilišta gitaristu Andree Theandera, basistu Jakoba Dalnerta, klavijaturistu Gustava Svenssona i bubnjara Stevena Laangsa doveo je muzički direktor mjuzikla Micheal Laangs, profesor glazbe i medija te dekan na Sveučilištu Lulea u Švedskoj, zaslužan za nove aranžmane svih songova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No već sutra instrumente će preuzeti ''kućni'' Footloose bend - gitarist Ivan Tikvicki, basist Dario Sabo, klavijaturistica Mirta Lovrić te bubnjar Igor Martinek.

Slojevita, detaljna i indikativna scenografija Marte Crnobrnje - kuhinja u kući svećenika koja podsjeća na sakristiju, tipična američka zalogajnica u pop stilu - dočarava 17 prizora, u koliko je podijeljen ovaj mjuzikl u dva čina. Dualnu simboliku dramskih karaktera, ali i mjesta radnje, Chicago nasuprot gradiću Bomontu, vjerno prenose i kostimi Petre Dančević, pa tako Ariel Moore nosi žarko crvene kaubojske čizme iz scenarija, što je stil i drugih u Bomontu, dok Ren i odjećom u provinciju unosi sjaj velegrada. Bogata rasvjeta Miljenka Bengeza, često s efektom kulise, dinamički i ritmički u stopu je slijedila dramaturšku amplitudu predstave i vješto dočarala preobraze ambijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva i pol sata smjeha, suza i dobre zabave uživali su, a onda i zajedno s ansamblom tulumarili u Footloose lougeu Rene Bitorajac, Ida Prester, Jacques Houdek, Bojan Jambrošić, Nika Antolos iz Feminema, Kristina Krepela, Željka Ogresta i Dubravko Merlić, Iva Gačić, Mare Milin, Lamija Alečković, Alfi Kabiljo, Dinko Bogdanić, Mirna Maras, Zdenka Kovačiček, Lana Klingor, Andrea Čubrić, Martina Vrbos, Hana Hegedušić, Ksenija Erger, Dario Brzoja i brojni drugi.

Footloose će igrati svaki tjedan do kraja godine i to čak četiri puta, od četvrtka do nedjelje, a publika će se prije i poslije izvedbe, uz koktele i glazbu, moći zabavljati u posebno uređenom Footloose lounge baru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaznice po cijeni od 90, 130 odnosno 160 kuna u online su prodaji Ticketproa i u mreži Ticketpro poslovnica.

Kako se pleše u mjuziklu došli su provjeriti i svjetski poznati break danceri Lilou iz Francuske i Cico iz Italije, suci na prvom hrvatskom Red Bull natjecanju za najboljeg B-Boy-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201103240611006

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo