FOTO: / 'Adriana Lecouvrer' nakon 50 godina u Rijeci

Nakon premijere Lizistrate koja je digla dosta prašine u medijima zbog plakata s ružičastim penisom, riječki HNK predstavlja operno ostvarenje Adrianu Lecouvrer.

9.3.2010.
16:30
VOYO logo

''U želji da obogatimo operni repertoar riječkog HNK Ivana pl. Zajca odlučili smo na pozornicu riječkog Kazališta postaviti veliko djelo Francesca Cilèe, operu „Adriana Lecouvrer“ koja se, nažalost, nije izvodila više od 50 godina u Rijeci. Bilo je krajnje vrijeme da se ponovno vrati na scenu jer, prema mome mišljenju, Cilèina opera jedna je od najljepših napisanih opernih glazbi. Ima prekrasne melodije i arije, gotovo savršeno je orkestirana i vrlo zahtjevna za soliste i orkestar,“ istaknula je, među ostalim, intendantica riječkog HNK Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare u povodu premijere koja je zakazana za četvrtak, 11. ožujka u 19.30 sati.

Dvijema premijerama kao i četirima repriznim izvedbama u ovoj će sezoni ravnati maestra Nada Matošević Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režiju potpisuje ravnatelj riječke Opere Ozren Prohić koji je tom prigodom istaknuo: „Ta je opera produkcijski iznimno zahtjevna ali isto tako glazbeno te glumački i pjevački. „Adrianom Lecouvrer“ riječka Opera pokazuje na kojoj je razini, odnosno to je pravi ispit izvedbene razine našeg ansambla te njegovih mogućnosti. Predstava je režirana iz vizure našeg vremena iako stilski pripada 18. stoljeću.“

U naslovnoj ulozi izmjenjivat će se riječka primadona Mirella Toić i gostujuća mlada sopranistica Vedrana Šimić, a njima će partneri na sceni biti domaći tenor Davor Lešić i meksički tenor Luis Chapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ulozi glavne negativke, Principesse di Bouillon nastupit će dvije mlade mezzosopranistice, solistica riječke Opere Kristina Kolar i gošća Monika Bohinec. O gostujućim pjevačima redatelj je rekao: „Oni zasigurno svojom kvalitetom pripadaju u naš repertoar i naše kazalište.“

''Meni je u ovom autorskom timu najdraže raditi“, istaknula je kostimografkinja Irena Sušac te obrazložila svoja kostimska rješenja: „Pokušali smo naći novi pristup stilskom periodu rokokoa. Mislim da smo napravili nešto zanimljivo. Istovremeno su ti kostimi prozračni ali i skulpturalni. Uz to hipertrofija toga kostima ide u blagu autoironiju, a da se pri tom ne odustaje od osnovne estetike.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrovitelj predstave je INA, stoga je konferenciji za novinare prisustvovala i direktorica Sektora korporativnih komunikacija „INA- Industrija nafte d.d“ Žana Goić.

„Činjenica je da INA u svojemu polustoljetnom postojanju pomaže sport, znanost i kulturu. Gotovo da nema projekta u Hrvatskoj kojega u tom smislu nismo podržali, a određene lokalne zajednice, poput ove, su nam od izuzetne važnosti. Zadovoljni smo što možemo pokloniti ovu predstavu stanovnicima grada Rijeke i regije a jednako tako i našim radnicima koji rade na ovom području, istaknula je direktorica Žana Goić dodajući kako je suradnja između riječkog HNK-a i INA-e izuzetno uspješna te kako se to partnerstvo temelji na obostranom zadovoljstvu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki HNK njeguje i suradnju s Akademijom primjenjenih umjetnosti u Rijeci čiji studenti jednom u sezoni osmišljavaju idejno rješenja plakata predstave. Tako je za ovu predstavu plakat osmislio Zvonimir Jergović, student IV. godine Akademije pod mentorstvom prof. Jakova Žapera.

U predstavi sudjeluju: Luis Chapa, Davor Lešić (Maurizio, conte di Sassonia); Mirella Toić, Vedrana Šimić (Adriana Lecouvreur); Siniša Štork (Il Principe di Bouillon); Kristina Kolar, Monika Bohinec (La Principessa di Bouillon); Sergej Kiselev (L'abate di Chazeuil); Robert Kolar (Michonnet); Vanja Zelčić (Mad.lla Juvenot); Ivanica Lovrić (Mad.lla Dangeville); Dario Berchic (Quinault); Marko Fortunato (Poisson); Ivica Žunić (Majordomo); Nataša Ožura (Sobarica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autorsku ekipu, uz maestru Nadu Matošević i redatelja Ozrena Prohića, čine i scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Irena Sušac, suradnica za scenski pokret Maja Marjančić, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, asistentica kostimografkinje Sandra Dekanić.

Korepetitori su Ana Anconelli i Igor Vlajnić. Zborovođa je Igor Vlajnić a koncertni majstor Romeo Drucker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz orkestar i zbor Opere u predstavi sudjeluju i članovi baletnog ansambla: Dmitri Andrejčuk, Vitali Klok, Leonid Antontsev, Danijela Menkinovski.

Predstava je na repertoaru 16. i 17. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo