Otvoren sedmi Festival tolerancije!

U dupkom ispunjenom kinu Europa svečano je otvoreno sedmo izdanje Festivala tolerancije - Festivala židovskog filma Zagreb.

20.5.2013.
10:03
VOYO logo

Ceremoniju otvaranja vodila je glumica Leona Paraminski.

"Ovaj jedinstveni Festival progovara o toleranciji u društvenom, kulturnom i religijskom kontekstu te već sedmu godinu za redom educira o Holokaustu te o nužnosti razumijevanja različitog, o ljubavi i konačno o vjeri u bolje sutra uz paradigmu da se strahote nacističkog režima više nikad ne smiju ponoviti!", kazala je Leona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve posjetitelje na samom je početku pozdravila direktorica festivala Nataša Popović.

"Ovaj Festival, sad već tradicionalno, proširuje znanje publike o Holokaustu i povijesnoj zbilji, ali i oprostu, ljubavi i ljudskoj snazi koja uvijek motivira i kojoj je potrebno dati mjesta kako na filmu, tako i u našoj svakodnevici. Upravo je ovaj festival platforma na kojoj se otvoreno razgovara o svim onim potencijalima i snagama koje čovjeka čine čovjekom i koje brišu svake religijske, rasne, seksualne, kulturološke predrasude. Hipokrat je rekao 'Bolje spriječiti nego liječiti' pa predlažemo da upravo tu mudrost zajedno primjenimo u kulturnom, edukativnom i političkom smislu za razvoj zdravog društva unutar naše sredine. I na kraju dozvolite mi da od srca zahvalim predsjedniku festivala i prijatelju Branku Lustigu na volji, vjeri i ljubavi koja nas, s njim na čelu, pokreće iz dana u dan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četverostruko sam ponosan i sretan: za početak, ponosan sam što sedmi put otvaram ovaj festival; zatim što sam kroz tih sedam godina upoznao velikog čovjeka, danas prijatelja, Branka Lustiga. Ponosan što smo kroz ovih trinaest godina od Zagreba napravili pravu europsku metropolu. Konačno, izuzetno mi je drago što će se ove godine Festival po prvi put održati i u Rijeci", tim je riječima Milan Bandić službeno otvorio Festival.

To se više nikada ne smije ponoviti!

"Ne znam kako da vam izrazim zahvalnost što ste danas došli u tolikom broju. U počecima našeg festivala pitao sam se hoće li ikada ljudi sjediti na stepenicama kao što sada sjede. Raduje me što vas je toliko i što je publika sve mlađa. Sada i mladima imamo priliku prenositi uzrečicu koju stalno ponavljamo: 'To se više nikada ne smije ponoviti!' Smatramo našim uspjehom i velikim veseljem što je sve više mladih sa srcima ispunjenih ljubavlju, a ne mržnjom", rekao je počasni predsjednik Festivala Branko Lustig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film otvaranja najavio je redatelj Goran Paskaljević:

"Izuzetna mi je čast što moj posljednji film otvara ovaj Festival. Zahvaljujem se i Branku koji me pozvao nakon što je film pogledao u Americi. Iako sam sada trebao biti u Cannesu, radije sam došao u Zagreb i pomalo sam uplašen kada vas vidim u ovolikom broju. 'Kad svane dan”'je jednostavan film baziran na istinitim događajima i sudbinama i posvećen je svim žrtvama Starog sajmišta. Želim istaknuti da je film hrvatsko-francusko-srpska koprodukcija i posebno se zahvaljujem Hrvatskom audiovizualnom centru i Maxima filmu bez kojih film vjerojatno ne bi bio snimljen", izjavio je Goran Paskaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antimasonski plakati

Potom je Mirko Ilić najavio izložbu Antimasonski plakati koja obuhvaća dvadeset nacističkih propagandnih plakata iz Srbije iz Drugog svjetskog rata u njegovu vlasništvu. “Ova je izložba bila zapravo njemački trik. To su antižidovski plakati koje je osmislila njemačka propagandna mašina kako bi opravdali Staro Sajmište, jedan od prvih koncentracijskih logora u Europi. Neke od tih ikonografija iz 1941. koje ćete vidjeti nažalost se počinju pojavljivati opet danas."

Nakon projekcije filma “Kad svane dan” publici su se predstavili redatelj Goran Paskaljević, glumac Mustafa Nadarević te hrvatski koproducent Damir Terešak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival se nastavlja u ponedjeljak uz Edukacijsko jutro i predavanje 'Simboli mržnje' Mirka Ilića u 12 sati te potom nizom projekcija u ranim poslijepodnevnim satima u kinu Europa i Art kinu Grič. Ulaz na festivalski program je slobodan.

Festivalski programi se održavaju u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, UNHCR-om, Ministarstvom socijalne politike i mladih, Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, AIC Foundation Inc., Hrvatskim audiovizualnim centrom, Goethe Institutom, Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Države Izrael, Queer Zagreb Sezonom te Žednim uhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo