Glazbene poslastice

Festival Jazz.hr/proljeće od 13. do 16. travnja u Lisinskom

Koncertom Joachima Kuehna, jednog od najvažnijih glazbenika u povijesti europskog jazza, u srijedu, 13. travnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog otvara se 26. festival Jazz.hr/proljeće, koji tradicionalno predstavlja velike svjetske zvijezde jazza i glazbenike u usponu karijere.

Joachim Kuehn jedan je od najvećih europskih jazz glazbenika svih vremena i sjajan pijanist koji je svirao s vodećim svjetskim jazz glazbenicima, rekao je Davor Hrvoj, umjetnički direktor festivala na konferenciji za novinare.

“Cijenjen je i kao umjetnik koji svira solo gdje njegova inventivnost dolazi do punog izražaja i u tom će se kontekstu predstaviti hrvatskoj publici, s izvedbama raznih autora i vlastitim skladbama”, dodao je.


“Nebrojeni luđački koncerti”

Idući dan uslijedit će koncert sastava NeTTwork – gitarist Stanley Jordan, virtuoz kontrabasa Charnett Moffett i bubnjar Jeff “Tain” Watts, koji godinama zajedno izvode jazz standarde i skladbe autora drugih žanrova, iako ne pod tim imenom.

“Ostvarili su nebrojene luđačke koncerte, sviraju strastveno i to će biti jedan od koncerata koji će oduševiti publiku, što se već osjeti i po prodaji ulaznica”, napomenuo je Hrvoj.

U petak, 15. travnja, nastupit će multiinstrumentalist Ratko Vojtek, predstavit će novi CD “Jazz and Beyond”, izvesti vlastita i djela autora klasične i popularne jazz glazbe.

“Album je pretežito pijanistički, no naglasit ću i svoj multiinstrumentalistički identitet, pa ću nastupiti s perkusijama i na bas klarinetu”, najavio je Vojtek, izvevši jednu od skladbi na konferenciji.

Nove nade

U okviru festivala tradicionalno će se održati manifestacija Nove nade jazza Marjan Marjanović, u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja, jedina koja sustavno predstavlja još neafirmirane hrvatske glazbenike.

Festival će 16. travnja zatvoriti “jazz poslastica”, koncert Miroslava Vitousa, jednog od najkreativnijih improvizatora i kontrabasista jazz glazbe, koji će u Zagrebu nastupiti s Jazz orkestrom HRT-a s izvedbama hrvatskih autora, pod ravnanjem Saše Nestorovića.

Njegov koncert organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Hrvatskoj, a kako je Vitous uspješan i na području glazbene pedagogije, dan prije koncerta na Muzičkoj akademiji će održati glazbenu radionicu.

Od 13. do 16. travnja u predvorju Male dvorane Lisinskog bit će postavljena izložba pedesetak karikatura istaknutih međunarodnih autora na temu jazz glazbe.

VEČER S ARSENOM: Gabi, Matija, Lea Dekleva i Jazz orkestar HRT-a odali počast ‘pjesmaru’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr